ГЕРБ и АБВ на втори кръг преговори

ГЕРБ и АБВ на втори кръг преговори | StandartNews.com

София. Днес от 9.00 ч. ще се проведе вторият кръг от преговорите за бъдещото управление между най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ и формацията на бившия президент Георги Първанов АБВ. Този път срещата ще бъде в централата на ГЕРБ.

При първите разговори в неделя "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) и "Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ) постигнаха договореност по 14 от 18-те приоритета в програмата на най-голямата партия. Основните различия между тях са в областта на енергетиката, данъчната политика, ролята на държавата в икономиката и социалната система. АБВ иска и преминаване към модел на управление президентска република, но са склонни да отложат тези планове във времето. Още тогава представителите на двете формации изразиха готовност да продължат съвместната работа.

Вторият кръг на преговорите преди учредяването на новото Народно събрание започна във вторник между ГЕРБ и Реформаторския блок, като този път присъстваха лидерите на партиите. На необявена вечерна среща те постигнаха принципно съгласие, но не изпаднаха в подробности пред журналистите.

Втори кръг преговори ГЕРБ възнамерява да проведе също с Коалиция "Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО" и с БСП. Поканата към левицата е получена в централата във вторник вечер, но според социалистите не е била посочена точна дата и формат. Очаква се срещата да се състои в Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай