ГЕРБ и АБВ – няма индикации за коалиция

ГЕРБ и АБВ – няма индикации за коалиция | StandartNews.com

Хората на Първанов настояват за широка коалиция ГЕРБ - БСП

София. Различията между ГЕРБ и АБВ остават, макар и да има известно сближаване в позициите. Това стана ясно след втората среща на представителите на двете партии. Те са съгласни, че към момента се търси решение в дясно-центристко правителство, съобщи Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

„Ние запазихме различните си позиции и разяснихме, че нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за едно дясноцентристко управление и не се отказваме от това. Затова принципните ни различия остават", обясни тя.

По думите й сега се търсят общи решения по важни за държавата въпроси и има две теми, по които е постигнато сближаване.

„Има две теми, по които постигнахме принципно сближаване на позициите и едната е реформа в правосъдната система и другата е реформа в сферата на сигурността - много важни и ключови теми за страната", каза Бъчварова.

По думите й разговорите са били конструктивни.

„Удовлетворени сме, че получихме общо разбиране по най-важните теми в момента – финансовата стабилност, случая с КТБ, възможността за бързо отблокиране на европейските средства, обсъдихме и възможните реформи, които оттук нататък правителството има възможност да проведе и по някои от тях получихме съгласие и конструктивни позиции от страна на АБВ", добави Бъчварова.

От своя страна Ивайло Калфин от АБВ каментира, че тази ситуация в държавата предполага максимално широка коалиция, включително с участието на БСП.

Според Калфин една такава коалиция ще означава, че всеки поема част от отговорността, която всички трябва да направим за стабилизиране на държавата. Той обясни, че от АБВ държат но това, но няма как да предрекат резултатите от консултациите, като разговорите за формата на бъдещото управление продължават.

„Това, което е изключително важно за нас е, че има изключително сериозни проблеми пред държавата, свързани с финансовата и стабилност и предстоящата зима, които предполагат национално отговорни решения", посочи Ивайло Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай