ГЕРБ: Без таван за изборни секции, но само в ЕС

ГЕРБ: Без таван за изборни секции, но само в ЕС | StandartNews.com

ГЕРБ предлага отпадане на тавана от 35 секции в чужда държава, но само за страните от Европейския съюз. Това съобщи пред журналисти председателят на правната комисия Данаил Кирилов, след като от партията внесоха в деловодството на парламента изменения в Изборния кодекс.

Кирилов посочи, че са направили известни промени в първоначалния вариант на законопроекта и затова са се забавили повече от два часа и половина с внасянето му, но са намерили по-доброто и адекватно решение. Предложенията за промени са били обсъдени днес при премиера Бойко Борисов.

Вчера Патриотичният фронт заплаши, че ще оттегли подкрепата за правителството, ако отпадне ограничението за секциите в Турция.

Омбудсманът внесе жалба въпреки намерението на ГЕРБ да внесат поправки, с които ограниченията да отпаднат
ГЕРБ предлага още за всички видове избори вотът за квадратчето "Не подкрепям никого" да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат.

От партията са убедени, че това квадратче е необходимо, защото е въведено задължително гласуване, предава БиТиВи. 

От ГЕРБ предлагат още да се създаде правна възможност при необходимост с решение на ЦИК, взето включително и в деня на изборите, в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборна урна.

По този начин ще се създаде необходимата гъвкавост в случай, че в някои от секциите в чужбина има по-голяма, свръхактивност, да може да се реагира веднага и да се обезпечи бързината на изборния процес, така че избирателите да не са притеснени да гласуват, разясни Данаил Кирилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай