Георгиева: Еврокомисията оцени високо Вежди Рашидов

Георгиева: Еврокомисията оцени високо Вежди Рашидов | StandartNews.com

Брюксел. „Оценката на Европейската комисия за първия мандат на Вежди Рашидов като министър на културата е много висока, защото той и екипът му направиха видими и реални проекти и усвоиха близо 130 млн. лева европейски средства. Затова имате основания сега да получите още по-голяма подкрепа". Това заяви заместник-председателят на ЕК и европейски комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева в Брюксел. Там тя се срещна с министъра на културата Вежди Рашидов, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Двамата са обсъдили перспективите за развитие на българската култура в следващия програмен период.

„Искам културата да стане приоритет за България и за другите държави - членки на Европейския съюз, Европа е най-старият континент и ние с пълно основание може да настояваме именно културата да обединява и сближава нашите страни", каза министър Вежди Рашидов.

България много разумно е очертала своите приоритети за европейско финансиране в следващите години и сега е много важно българското правителство да работи прагматично и като екип за усвояването на всяко едно евро, отбеляза от своя страна еврокомисар Кристалина Георгиева.

„Зная, че сме длъжници на младите творци и трябва да създадем адекватна среда, в която те да могат да реализират своите дарби и заложби", каза още Рашидов.

В Брюксел министърът на културата ще участва и в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз - формат „Образование, младеж, култура и спорт".

В сесията по култура и аудио-визуална политика министрите ще приемат заключения относно европейската аудио-визуална политика в цифровата епоха и за управление на културното наследство, както и Работния план за култура за периода 2015 – 2018 г. Темата на дебата на министрите ще е насочена към приноса на културния и творческия сектор, включващ и културното наследство, за изпълнението на целите на Стратегията Европа 2020.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай