Генерали, Лечков и цяла чета на бой за Сливен

Генерали, Лечков и цяла чета на бой за Сливен | StandartNews.com

Кметът Кольо Милев разчита на бивши военни, съпартийци ще са му конкуренти

ГЕРБ заложи на икономист, ДПС накланя везните на балотажа

Всяка година Сливен празнува Димитровден като празник на града. Този път със сигурност на 26 октомври ще бъде различно. Предполага се, че под Сините камъни ще има втори тур на местните избори. Най-малко защото цели 13 кандидати влизат в кметската битка за Сливен.

Сегашният градоначалник Кольо Милев най-вероятно ще бъде издигнат като кандидат от БСП. Генералът от резерва излиза пред своите съграждани с няколко завършени европейски проекта, които промениха облика на града. Ларгото в центъра вече е съвсем различно. То бе обновено изцяло по проекта "Зелени достъпни пешеходни зони" на стойност 5 млн. лева. С нови фонтани е и площадът пред сградата на общината, преобразен е и парк "Юнак". За капак големият проект за водния цикъл на стойност 65 млн. лева завършва в началото на септември. Една от емблемите на града вече е средновековната крепост "Туида" където също влязоха европари. На 19 септември там ще изнесе концерт легендата на световния рок - Джон Лин Търнър, бивш вокалист на Ranbow и Deep Purple.

Милев може да разчита на подкрепата на огромна част от бившите военни под сините камъни. Не е тайна, че те са сформирали свой щаб за изборите, който ще работи паралелно с този на БСП.

Един от основните конкуренти на червения генерал се казва Стефан Радев. 43-годишният икономист е възпитаник на местната езикова гимназия и е издигнат от ГЕРБ. А управляващата партия е първа политическа сила в Сливен. В настоящия Общински съвет герберите имат 12 места срещу 11 от БСП. Очаква се тяхната тежест в следващия Общински съвет да бъде още по-голяма.

Радев разчита на подкрепата на министъра на земеделието Десислава Танева, която лично го представи в Сливен, когато той беше номиниран през юли. Два пъти вече под Сините камъни идва Цветан Цветанов. Самият Радев води активна кампания. Всяка вечер посещава по едно от сливенските села, а през деня се среща с много хора в областния център. .

Европроектите са ябълката на раздора

между настоящия кмет и неговите конкуренти, най-вече в лицето на Йордан Лечков. Всъщност основната теза на бившия футболист е, че европроектите са започнати по негово време.

Той и неговият екип са успели да ги извоюват, а настоящият градоначалник само ги завършва.

Лечков излиза на тези избори в коалиция "Движение обединени региони". В нея влизат РЗС, България без цензура, Обединена България на Илияна Раева и Земеделски народен съюз. През месец август лидерите на три от четирите партии дойдоха на крака в Сливен, за да засвидетелстват подкрепата си в полза на екзекутора на бундестима от САЩ 1994. Оказа се, че РЗС също са зад него, но лидерът на партията Яне Янев отказа да дойде в Сливен, защото не искал да застава до Бареков.
Лечков е кандидатът, който със сигурност предизвиква противоречиви мнения под Сините камъни. Той има зад гърба си 8 кметски години и общо 6 дела срещу прокуратурата. По едно от тях Лечков успя да осъди държавното обвинение за 20 хил. лева. За останалите 5 трябва да внесе искове. По всяко едно от тях искът е на стойност половин милион лева.
В четворката, която ще се бори за кметския стол, ще влезе и кандидатът на реформаторите. Официално все още такъв не е обявен.
При всички случаи основна роля на изборите в Сливен се очаква да играе ДПС. Досега движението винаги е имало по един общински съветник. Този път обаче се очаква съветниците да бъдат повече, защото през последните две години ДПС вече разчита не само на традиционния си електорат в балканските села с етнически турци, но и на роми и българи от Сливен и околните селища. Този път Движението излиза и със свой кандидат за кмет - Мустафа Мустафов, областен председател на ДПС и бивш шеф на "Напоителни системи - Сливен". Очаква се той да води и листата за общински съветници на ДПС в Сливен. По време на втория тур гласовете на движението могат да се окажат решаващи за изхода на кметския двубой.
Няколко

малки формации също ще участват в кметския мач, но с нищожни шансове

АБВ заложи на Христо Григоров, бивш директор на областната полицейска дирекция. Счита се, че е избраник на сегашния депутат от партията Иван Славов, който е бивш председател на БСП и кмет на Сливен. Според запознати издигането на Григоров е отмъщението на Славов спрямо бившите му другари от БСП и кмета Кольо Милев. Идеята е, че Григоров за кратко време, през 2006 г., бе генерал, преди МВР да бъде девоенизирано и да стане комисар. Навсякъде обаче АБВ декларира, че издигат генерал срещу генерал в лицето на Кольо Милев. Така или иначе Григоров вече показа, че общинската политика не е най-силната му страна. Бившият общински съветник от ГЕРБ и кандидат за депутат Красимир Кръстев този път излиза като кандидат за кмет на "Движение 21" на Татяна Дончева". Той е председател на Българската федерация по хокей на лед и работи във футболния съюз. При всички случаи Кръстев ще привлече гласове на хора, свързани със спорта, твърдят запознати.

Т.нар. националистически вот в Сливен ще отиде поне по три направления. Едното е към "Националния фронт за спасение на България", който ще издигне Доброслав Иванов - журналист, който през последните две години работеше за т.нар. "Общинско радио - Сливен" под шапката на сегашния кмет Кольо Милев. След като договорът му бе прекратен, той стана особено критичен към градоначалника.

Националистически гласове ще отидат и към "Атака", която се очаква да издигне за свой кандидат за кмет бившия депутат Димитър Димов, който се счита за близък на Волен Сидеров.

ВМРО залага на настоящия общински съветник Момчил Пантелеев, който вече бе представен от втория човек в партията - Ангел Джамбазки. Той има зад гърба си членство в ръководството на партията на Кунева ДБГ. Бил е в клуб "Тракия" в ОбС, тогава коалиционен партньор на БСП, а в момента е член на група "Либерална мрежа", която се оглавява от местния лидер на ДПС Мустафов. Един от основните опоненти на сегашния кмет на Сливен се казва Мартин Славов. Преди 4 години бе първият му съюзник, защото по това време оглавяваше БСП под Сините камъни. След скандала Сливенгейт обаче, когато изтекоха записи с пазарлъци между Славов и друг общински съветник, се наложи той да подаде оставка като председател на БСП-Сливен, от където получи и наказание. В момента Славов се очаква да излезе като кандидат, свързан с ЕНП на Мария Капоно. В БСП вече се говори, че когато това се случи, официално е напълно възможно той да бъде изключен от редиците на Столетницата.

Трета сила в настоящия Общински съвет е Коалиция "Съюз за Сливен". След смъртта на нейния председател Радостин Русев обаче силите на коалицията чувствително намаляха. Преди 4 г. "Съюз за Сливен" издигна Иван Славов, а сега залага на настоящия заместник кмет Иван Петров.

"Стандарт" научи, че се очаква и една нестандартна кандидатура. В момента вървят подписи за издигането като независим кандидат на бившия началник на КАТ Николай Колев. Интересното е, че той няма да бъде в никоя листа за общински съветници. Колев живее скромно и до последно шофира своя прословут "Москвич".

Местни бизнесмени пък са на път да политизират изцяло Ротери клуб в града. Няколко активни членове ще излязат с листа за общински съветници и кандидат за кмет. Очаква се това да бъде Росен Станев, който в момента държи кабелна телевизия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай