Ген. Радев реди служебен кабинет от Партийния дом

Генерал Румен Радев с посланика на Япония у нас Н.Пр. Шиничи Яманака и съпругата му в резиденцията , на прием по случай националния празник на страната

Ген. Радев реди служебен кабинет от Партийния дом | StandartNews.com

Новият президент разговаря с посланици, хапва суши с дипломат номер 1 на Япония у нас

Новоизбраният президент Румен Радев пише списъка си с министри за служебен кабинет в бившия Партиен дом. Бъдещият държавен глава, който ще прекрачи прага на „Дондуков 2" на 22 януари, се е сдобил с кабинет в сградата на Народното събрание на 'Княз Александър I", потвърдиха за „Стандарт" от администрацията на парламента. От два дни Радев има свое бюро в една от стаите в сградата, която преди това се е използвала от комисията по вътрешен ред и сигурност. На него Румен Радев подрежда служебния кабинет, който по всяка вероятност ще му се наложи да назначи в първите си дни като държавен глава. Радев получи покана от настоящия президент Росен Плевнелиев да подредят заедно първия служебен кабинет, която отказа с обяснението, че все още не е встъпил в длъжност.

Кабинет в Партийния дом за нов президент не е прецент, тъй като с такъв се сдоби и Плевнелиев преди да влезе на „Дондуков 2". Стаята се дава, за да може новоизбраните държавни глави да работят с екипите си далече от партийните централи, които са посещавали в предизборните си кампании. Освен да реди кабинет в Партийния дом, новият президент, заедно с вицето му Илияна Йотова, се срещнаха вчера с посланиците на страните-членки от Европейския съюз, Швейцария и Норвегия в рамките на Словашкото председателство. По време на срещата Радев и Йотова представили приоритетите на президентската институция, обсъдили с посланиците актуалната политическа ситуация в страната, както и въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред. Новоизбраният президент Радев изразил надежда, че след встъпването му в длъжност, отношенията с европейските партньори ще продължат в дух на приемственост, диалог и сътрудничество. Това не е първа среща за Радев с посланик. В сряда той бе почетен гост в резиденцията на посланика на Япония, където опита суши. Новият дипломат №1 на страната на изгряващото слънце - Н.Пр. Шиничи Яманака даде тържествен прием по случай националния празник на Япония - рождения ден на Негово Величество Император Акихито, който на 23 декември ще навърши 83 години. Приема започна с изпълнението на двата химна акапело от певиците на хора „Космически гласове". Този хор е изпълнил японския химн при закриването на олимпийските игри в Рио Де Жанейро през лятото. След приветственото слово посланик Шиничи Яманака даде думата на новоизбрания президент, който бе заедно със съпругата си. Радев поздрави всички присъстващи и японския народ с националният празник на страната, като пожела много здраве и дълголетие на Негово Величество Императора на Япония Акихито. „Япония и България могат да се похалят с традиционните добри отношения в най-различни сфери, които и за в бъдеше ще задълобачаваме и развиваме", посочи Радев. Той не намери и минута покой, заобиколен от многобройнте си избиратели, копнеещи да се снимат с него. Радев се впусна в дълга приятелка беседа с Н.Пр. Шиничи Яманака . Посланиците на Беларус, Сирия и Казахстан също се включиха към неформалния, дружески разговор с президента. Вечерта продължи с много истинско автентично суши, бяло японско вино, панирани скариди, раци и саке.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай