Ген. Радев: Президентът трябва да е независим коректив

Ген. Радев: Президентът трябва да е независим коректив | StandartNews.com

В системата на държавно управление липсва коректив. Сега има срастване на партия с държава. В България липсва разделение на властите. Една партия контролира изпълнителна, законодателна и съдебна власт. Президентът трябва да е този коректив. Той трябва да е независим. 

Това изтъкна пред БиТиВи кандидатът за президент ген. Румен Радев. "Няма да се меся в политически поръчки, влизам като безпартиен, който споделя платформата на БСП. Поддържал съм връзки с хора от АБВ, ще се радвам на подкрепата им, но няма да сватосвам двете партии. Не това е целта ми", каза още Радев.

Той коментира и окончателното решение да бъде издигнат от инициативен комитет, а не от партия: "Това може да го приемете като една стратегия за привличане на всички българи, които искат да променят статуквото".

Радев изтъкна, че предпочита да отиде на първо посещение в Брюксел, а не в Москва, ако спечели битката за "Дондуков 2".

„Аз съм човек с голяма психическа устойчивост, не смятам да отговарям на всички нападки", сподели генералът. И допълни: „Помня, малко преди да си пусна рапорта, че напускам при тези условия, имах обаждане от г-жа Корнелия Нинова, никога не съм познавал тази жена преди, тя ми се обади и каза, че името ми се върти из техните структури. Завари ме на работното си място. Аз от 2 г. водя една борба, не еднократно издигах глас за оцеляването на авиацията, за достойнството на хората за тази авиация", посочи генералът.

" Ден след като пуснах моята оставка на 2 август чух как министърът на отбраната и премиерът тълкуват моята оставка. Точно в тоя ден ми се обади г-жа Нинова да кажа категорично и аз приех", сподели още кандидатът за президент.

" С Полша имахме например договор за шест двигателя, който се точи вече години. Авиацията е оставена в наши ръце, на наша отговорност", коментира Радев състоянието на авиацията ни. И допълни: „Категорично не съм излъгал Борисов, че няма да се занимавам с политика. Въпросът, който ми зададе 2015 г. това дали не е политически натиск. Но е недопустимо да ми се дават оценки, че съм бил политическа фигура. Никога не съм се занимавал с политика".

„Винаги съм твърдял, че съвместната охрана е добре за България, това означава повече сигурност и подготовка. Но почнем ли да си плащаме това, не е на добре", подчерта позицията си за еърполисинга Радев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай