Гечев: Парите са налице, няма нужда от притеснения

Гечев: Парите са налице, няма нужда от притеснения | StandartNews.com

София. "По повод изказването на г-н Борисов, че е необходим заем от 10 млрд. лв., след като преди това твърдеше, че са необходими 6 млрд. лв., предполагам, че в следващите дни според колегите от ГЕРБ ще трябва да се изтеглят 100 млрд". Това заяви Румен Гечев от БСП пред Нова тв. „Нека обаче да се върнем към реалността и да оставим предизборната пропаганда", добави той, цитиран от пресцентъра на БСП.

В закона за бюджета за 2014 г. пише, че държавният дълг може да бъде 4.4 млрд. лв. и да достигне не повече от 18 млрд. лв. с натрупване, припомни водачът на листата на БСП в Плевен.

„Единствената промяна в тази сметка са планираните бюджетни приходи, които ще бъдат по-малко през тази година. Напълно нормално е, в повечето страни по света планираните бюджетни приходи се оказват по-малко, отколкото са разписани", добави социалистът. Гечев бе категоричен, че във фискалния резерв има 8 млрд. лв. и в него са включени плащанията, които предстоят тази година и 2015 г. „Всички плащания се намират в закона за бюджет 2014 г., тъй като никой не може да предположи какви промени може да има в международен план, в това число и събитията в Украйна, ние сме увеличавали фискалния резерв на България", каза още той.

ГЕРБ стопи 4 млрд., а правителството на Орешарски остави 8.2 млрд. лв. и добави, че това за какво ще се използват те е въпрос на конкретна ситуация. „Парите са налице и няма нужда от притеснения", категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай