Гечев: Няма спрени пари за селските региони

Гечев: Няма спрени пари за селските региони | StandartNews.com

София. Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев отрече да има спрени средства по програмата за развитие на селските региони. Той бе категоричен, че подобни обвинения правят лоша услуга на държавата.

Думите на зам. -министъра идват в отговор на изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви, че повече от 800 млн. лева няма да влязат в държавата по програмата за селските райони заради българското правителство.

Гечев подчерта, че в момента земеделското министерство се старае да запази всеки един лев и призова, когато се говори за национални интереси, темите да не се политизират, предаде БГНЕС.

По думите на зам-министъра в одитния доклад са констатирани слабости, но с някои от тях ведомството не е съгласно. "Искаме допълнителна информация и претендираме, че процедурите в ДФЗ са спазени. Не сме съгласни с констатациите, свързани с авансовите плащания, както и по отношение на гаранционния фонд", заяви Гечев и допълни, че по отношение на обществените поръчки при са констатирали слабости и Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) работят по тяхното отстраняване.

Гечев обясни, че от МЗХ ще изпратят и писмо до Фонд "Земеделие", в което ще бъде пояснено, че трябва да бъдат спрени проектите за закупуване на транспортни средства.

 "Досега проекти за закупуване на транспортни средства са одобрявани и затова трябва да очакваме ново питане от страна на ЕК", подчерта още Гечев.

Забележките на ЕК за 396 млн. лв. по Програмата за развитие на селските региони са за периода октомври 2012 г. до октомври 2013 г.. подчерта Гечев.

Средствата са преведени и платени, но не са осчетоводени в баланса. От ЕК са поставили питания и очакват обяснения. След като ги получат ще се пристъпи към уравняване, а не към спиране на средства.

Според Гечев на практика забележките се отнасят за мерките, по които са отпускали средства предишните управляващи. "Засега ще има период с около 180 проекта, които няма да бъдат платени, защото по тях за закупени яхти и джипове", уточни Гечев и повтори, че до загуби на средства от националния бюджет няма да се стигне.

Европейската комисия не е спирала плащания за България по програмата за развитие на селските райони, заяви говорителят на Комисията по въпросите на селското стопанство Роджър Уейт.

Роджър Уейт заяви, че в момента се извършва чисто счетоводна процедура, свързана с разходите за 2013-а, и е твърде рано да се спекулира дали страната ни ще загуби пари по програмата и какъв ще е техният размер.

"Имаме нужда от още малко време, за да проверим точно какви разходи са били направени през миналата година. За този период България е похарчила 396 милиона евро по Програмата за развитие на селските райони и от счетоводна гледна точка все още не можем да приключим процедурата по одобряване на разходите", каза говорителят пред БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай