Фокуси с имоти и европари издъниха кмета на Ботевград

Фокуси с имоти и европари издъниха кмета на Ботевград | StandartNews.com

Градоначалникът стана първият, който ГЕРБ отписа за вота наесен

Обвиняват Георги Георгиев, че е прибрал апетитни общински хапки чрез прекупвачи

ГЕРБ ще прави сито за сгафили кметове по време на техния мандат, научи "Стандарт". Така някои от досегашните градоначалници няма да бъдат подкрепени от партията на Бойко Борисов. Премиерът е бил категоричен, че в никакъв случай партията му няма да застане зад хора, които са навредили с действията си или са злоупотребили с власт по време на досегашната си работа. Другата категорична позиция е, че ГЕРБ няма да подкрепя независими кметове, защото голяма част от тях се превръщат в неуправляеми феодали. Като класически пример за подобна метаморфоза се дават кметовете на Пазарджик и Хасково, около чиито имоти избухнаха публични скандали.

Първият кмет, който ГЕРБ разжалва, стана управникът на Ботевград Георги Георгиев.
Във вторник Изпълнителната комисия на партията прекрати членството му. Това стана веднага след като Борисов съобщи в тв ефир, че Георгиев няма да бъде подкрепен за втори мандат. Градоначалникът сам е подал молба за напускане на партийните редици. "От ГЕРБ винаги сме заявявали и отстоявали принципа, че всички трябва да работят, спазвайки нормите на закона, без значение на какъв пост в държавата се намират", се казва в съобщението на партийната централа. "Решението е поредното доказателство, че няма да позволим съмненията около работата или личното благосъстояние на когото и да било да оставят отпечатък върху принципите на партията и нашите членове и симпатизанти, се посочва още в партийната позиция.
Георгиев нашумя още преди 3 години, когато с него се захвана парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. Поводът бяха медийни публикации за имотни далавери на Георгиев. Депутатите търсеха отговори какво е станало с военните имоти в Ботевградско, прехвърлени безвъзмездно от кабинета през 2005 г., както и с обществените поръчки на общината в областта на строителството. Опозицията в Ботевград тогава обвини кмета, че

дерибейства, разчитайки на 17 от 29 гласа в местния парламент

което му позволява да прокарва всичките си решения.
На мушка бе взето и имотното състояние на кметската фамилия, замогнала се рязко и бързо. Оказа се, че родата на градоначалника е сложила ръка на бивши общински имоти, минали през прекупвачи. По правило в тази роля влизат управителят на регионалното депо Милчо Илиев и бившият управител на ВиК дружеството Гачо Гачев. Двамата се сдобиват с имоти, част от които после продават на много по-ниски цени на семейството на кмета. По този начин фамилията на Георгиев има дял във всички по-големи имоти, продадени от общината. По тази схема се облажила както съпругата на Георги Георгиев - Деспина, така и синът му Даниел Георгиев, известен повече като Малката тухла.
През 2015 излиза одит на Сметната палата според който Георгиев е замесен в злоупотреби за над 1,3 млн. лева, платени при строителството на депото за битови отпадъци в Ботевград. Там фирма

вози пръст на 500 метра, а получава пари за 10 километра, разкри разследване на бТВ.

Кметът се забърка и в скандали с пари по европроекти. Преди година управляващият орган по ОП "Регионално развитие, 2007-2013" започна проверка на общината по сигнал за допуснати нередности при реализацията на проект "Ботевград - привлекателна дестинация за атрактивен културно-исторически, еко- и спортно-развлекателен туризъм". Става въпрос за нарушения по закона за обществените поръчки, като са правени опити за нередности с евросредства.
Интересен момент от прищевките на Георги Георгиев е път, който стига до неговия имот. По думите му той бил изграден с пари на семейството - 9000 лева за асфалт. Връзката му с общинското шосе пък станала след искане като гражданин.

Сменя 3 партии в името на властта

Че Георги Георгиев има проблем с ГЕРБ стана ясно още по време на изборите за Европарламент миналата година, когато синът му Даниел Георгиев, който беше депутат от ГЕРБ, обяви, че напуска парламентарната група и се присъединява към формацията на Николай Бареков "България без цензура". Иначе градоначалникът на Ботевград няма проблеми да сменя партийния цвят, когато наближат избори. Той е бивш кадър на БКП, но напуска партията за кратко, за да се върне в преименуваната БСП. Обръща гръб на Столетницата през 2002 г., печели първи мандат, преизбран е с помощта на НДСВ, а накрая сяда на кметския стол през 2011 г. като кандидат на ГЕРБ.
Самият Георгиев е убеден, че е направил много за общината и затова се самопредлага за "почетен гражданин" на Ботевград. Разбира се, че е удостоен с това признание. Ликът му пък може да се види в експозицията в местния исторически музей редом с Тодор Живков.

На село вдига хотел на 5 етажа с басейн

Кметът Георги Георгиев е дарил огромен полилей за църквата в родното си село Новачене, върху който е изписано неговото име. В селото има огромна и добре поддържана фамилна къща. През октомври м.г. наблюдателни читатели на сайта botevgrad.com успяват да уловят любопитен кадър. На него се вижда как един от служебните джипове на Община Ботевград, натоварен със строителни материали, е паркирал пред имението на Георгиев над Новачене. От снимките е видно, че в имота на кмета се извършва мащабно строителство на сграда, надвишаваща размерите на обикновена вила за отдих. Според местната мълва, в имението си от няколко декара кметът строи хотел на пет етажа с голям закрит басейн. В обява, публикувана в официалния сайт на общината, се посочва, че е издадено разрешение за строеж №16/11.03.2013 г. от главния архитект на Община Ботевград за изграждане на "туристическа къща за гости" в поземлен имот № 280.062 в местността Камен дол в землището на село Новачене, собственост на Георги Цветанов Георгиев. Идеята за тази инвестиция му дошла в момента, в който окончателно бил одобрен проектът за изграждане на високоскоростния четирилентов път Ботевград - Мездра, чието трасе, явно по добро стечение на обстоятелствата, минава само на няколко десетки метра от имота на градоначалника, твърди сайтът botevgrad.com. Любопитен факт е, че Георгиев бе обявен за Кмет на годината за 2010 г. на Софийска област в категорията "Община над 18 000 жители".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай