ФБР разчита на България в борбата с кибепрестъпността

ФБР разчита на България в борбата с кибепрестъпността | StandartNews.com

Борбата с киберпрестъпността, измамите в интернет и противодействие на тероризма. Това са били акцентите от разговорите между премиера Бойко Борисов и директора на ФБР, Джеймс Коми, който в сряда бе на посещение в България.

„Престъпленията в интернет и измамите във виртуалното пространство направиха света по-малък и в този смисъл България и Америка са съседи", посочи Коми на съвместна пресконференция в Министерски съвет с българския министър председател. По думите му чрез интернет престъпниците са направили света по-малък.

„И ако искаме да преборим тези престъпления, в частност кибепрестъпността и тероризма, също трябва да стесним нашия свят, за да не може никой виртуален престъпник да се чувства недосегаем защото например се намира на другия край на земята", коментира в София бившия номер две в американското правосъдие.

Коми, който наследи на поста Робърт Мюлер през 2013 г., който бе 12 години начело на ФБР и също е идвал в България при предишния мандат на Борисов, посочи, че директорът на такава служба да осигури приемственост от предшественика си и да стои извън значително политическо влияние, изпълнявайки отговорностите си по един професионален, а не политически начин.

„Това е начинът, по който действаме в Америка, а се убедих, че и българският премиер мисли така", подчерта Коми. И обеща да се връща в България „предполагам много пъти, с оглед на важността на нашите отношения с България и българските служби".

„Нашата връзка с България ще бъде силна. Заедно с Бойко Борисов се борим с организираната престъпност, тероризма и престъпленията в интернет. Аспекти, които оказват все по-голямо влияние върху цивилизования свят", коментира още Коми, посочвайки, че заедно с Борисов мислят еднакво, а България и ФБР работят заедно по всички направления, важни за САЩ в сферата на сигурността.

„Наследих тази връзка между Америка и България и българските служби за сигурност, която е перспективна и продуктивна и обещавам на премиера Бойко Борисов да направя всичко по силите си да продължим тази връзка, да я направим още по-добра и да продължим да работим за защитата народите на тези две славни и велики държави", каза още Коми.

Той е разговарял с Борисов повече от час и по думите му „имах възможността да обсъдим с премиера някои събития от съвместната ни работа в борбата с престъпността и организираната престъпност, когато бяхме по-млади".

На свой ред Борисов благодари на госта си за ангажимента и обещанието, че ще продължи добрата работа, която България е имала и с предишния директор на ФБР, както и че е обещал, че ще бъде добър наш приятел в общите операции, по които действаме съвместно с ФБР дори в този момент".

Такъв висок гост не сме имали досега, пошегува се Бойко в края на пресконференцията, на която не беше предвидена възможност за журналистически въпроси. Шегата на премиера бе заради високия ръст на шефа на ФБР, който видимо е над 2 метра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай