Фандъкова: Новите влакове за метрото нямат нужда от машинисти

Фандъкова: Новите влакове за метрото нямат нужда от машинисти | StandartNews.com

Влаковете за новите метростанции са енергийно ефективни и не изискват управление от машинист. Имат много модерен дизайн и всички удобства за пътниците, които ще използват метрото. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери новоизграждащото се депо на "Метрополитен".

По думите ѝ вече е пристигнал първият влак от 20-те в София, а следващият понеделник на 16 юли предстои да дойде вторият влак и на 2 август третият. „Влаковете са много модерни, знаете, че имат опция за управление без машинист, но разбира се, сега ще започне обучение на машинистите, напълно автоматизирано", посочи Фандъкова. Тя уточни, че фирмата „Сименс" е спечелила поръчката и е започнала производството. По думите ѝ дейностите тук са изпълнени над 75% и над 3 км от тунелите вече са прокопани.

„Срокът на първия етап от ремонта е есента на следващата година, когато се очакват и първите пътници на третата линия на метрото. Вторият етап, 4 км, които се изграждат по Околовръстния път, трябва да са готови до в началото на 2020 г.", коментира кметът. Фандъкова уточни, че ул. "Житница" е силно амортизирана и ще бъде изцяло променена още следващото лято. По думите ѝ Столична община заедно с общински бюджет ще се включила за цялостно ремонтиране на улицата и метрото. Кметът добави още, че проектът на метрото се изпълнява с огромната подкрепа на Европейската комисия, с европейско финансиране и софийското метро често се дава за пример.

Фандъкова благодари за съдействието на министъра на транспорта Ивайло Московски, на премиера Бойко Борисов и правителството за съдействието по изграждането на третата линия на метрото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай