Европейското лице на България

Европейското лице на България | StandartNews.com

Меглена Кунева намери верния тон за проблемите в образованието

Когато Меглена Кунева стана министър на образованието, някои се усъмниха в способността й да вдигне на крака разклатеното от скандали просветно министерство. Главно защото не идва от образователните среди. Вицепремиерът обаче почти веднага ги опроверга - само за дни атмосферата в просветното министерство се промени коренно, а реформите, които дотогава буксуваха и костваха главата на предшественика й Тодор Танев, тръгнаха в правилната посока.

Защото Кунева е политик, при това с европейско лице. И знае как да напипа проблемите във всяка една система, за да намери верния тон. За броени дни тя успя да навлезе в колизиите на затлачената с години образователна реформа с лекота и да намери пробойните, които трябва да бъдат запушени. Както и да направи най-важното - да открие правилния език, с който да обясни промените на обществото по разбираем начин, така че те да бъдат посрещнати с адмирации, а не да генерират скандали. Още с встъпването си в длъжност тя заяви пред журналистите, че министърът е тук, за да прави политики, а детайлите трябва да бъдат обяснявани от експертите.

Докато в предишния министерски екип цареше атмосфера на непрестанно недообясняване на промените и лош контакт с медиите, от който всъщност произтекоха всички скандали, Кунева успя да направи ставащото в МОН прозрачно. Да накара експертите не да крият промените, които се подготвят, а да ги обясняват по правилния начин. Да отвори министерството и за медиите, и за хората, за които то отговаря. Документи, бавени с месеци, най-сетне се оказаха изготвени и представени пред обществото. За първи път от доста време насам има шанс фонд "Научни изследвания" да заработи нормално, а гордиевият възел, свързан с финансирането на университетите на базата на качеството, най-сетне бе развързан. Всъщност Кунева се оказа на гребена на вълната в МОН точно в момент, когато в министерството тръгват две ключови реформи - тази в училищата и онази във висшето образование. И двете - отдавна чакани, но и пълни с препъникамъни, които могат да обърнат колата. Кунева успя да се справи с всеки от тях, не просто без да генерира скандали, а представяйки ги в позитивна светлина, което е необходимо, за да може реформата да успее. Успява и да мотивира хората, които работят за тази промяна - подготвяният събор на 12 000 учители в "Арена Армеец" всъщност цели да покаже доверието в тези, които трябва да изнесат на гърба си трудностите на реформата, и те да бъдат стимулирани да успеят. Доказа и способността си да намира екип, който умее да говори с езика на промените и да поставя правилно акцентите върху тях. Що се отнася до висшето образование, радикалната промяна в университетите трябва да се усети още тази есен, когато в най-добрите висши училища ще влязат и най-много пари. Паралелно с това успя да подготви и промените в битката с корупцията, която е другият неин голям ресор.

Ако Кунева изнесе двете просветни реформи, ще се окаже, че човекът, който не идва от средите на образованието, всъщност е направил за него много повече от поредица образователни министри, които уж познават проблемите му из дъно. И го е променил завинаги.

Покровителката на бедните

"Името ми е Деница, призванието ми е да съм общественик. Занимавам се с всичко, което ми е интересно, и с всичко, което трябва."

Така представя себе си в едно от многобройните си интервюта Деница Сачева - наскоро назначеният заместник на новия министър на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тези, които не я познават, първо остават впечатлени от солидното й образование. А когато проследиш и професионалната й кариера, няма как да не възкликнеш: Та тя би могла да влезе в управлението на поне още три министерства!

И ето с какво може да се похвали Сачева - социална педагогика, управление на туризма, здравен мениджмънт, магистратура по връзки с обществеността. И още куп курсове по политически и социален маркетинг, по управление на социалното подпомагане и услуги, по управление на риска, придобити в една дузина държави, разположени на три континента. В разпространеното CV на 43-годишната дама по повод назначаването й за зам. социален министър се изтъква, че започва кариерата си именно в това министерство, където работи в сферата на социалното подпомагане. Именно грижата към по-слабите, бедните, болните и уязвимите е неразделна част от живота й, и личния, и професионалния. От 1998 г. Сачева е един от първите служители на здравната каса, а година по-късно (по време на правителството на Иван Костов) става началник на кабинета на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Пристрастията й към синята идея продължават и след разпада на СДС, като тя демонстрира личната си подкрепа за Костов и ДСБ. По това време Сачева създава собствена ПР агенция - IntelDay Solutions, с която прави шеметна кариера: агенцията два пъти печели Световната златна награда за отлични постижения в PR за 2007 и 2012 г., има номинация през 2009 г. за най-добра кампания за Източна Европа в престижния PR конкурс SABRE и номинация на ООН за комуникационна кампания на годината (2012 г.). Клиентите на агенцията са от финансовия сектор, информационните технологии, здравеопазването, социалния сектор, политиката, международни организации. Но специален фокус е поставен върху проекти за работа с малцинства и бежанци. Сачева два мандата е в борда на Международната асоциация на ПР агенциите (IPRA), а през 2015 г. става председател на Българската асоциация на ПР агенциите. Преподава политически комуникации в Нов български университет и е консултант по международни проекти в сферата на здравеопазването и общественото здраве. Председател е на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване. Днес Сачева казва за себе си, че е безпартийна, но винаги ще си остане дясно мислещ човек. "Дясното е начин на мислене, че ти си отговорен за живота си, че държавата служи на хората, а не ги задушава с правила и не взема дори и ежедневните решения от тяхно име", разсъждава тя в едно интервю, дадено преди парламентарните избори през 2014 г., когато се кандидатира като водач на листа на коалиция "Десните" в Хасково. Не успява да влезе в парламента, но пък е убедена, че политика не се прави само там. С такава нагласа вероятно приема и новата си работа.

"Приех поканата на Зорница Русинова да работим заедно, защото я познавам отдавна и зная, че и при нея водещи са смисълът и действието. Тя така и започна - с отмяната на безсмислената поръчка на суперлуксозни коли за МТСП", споделя Сачева във Фейсбук. Не по-маловажна причина е и ресорът, за който ще отговаря - грижата за децата, социалното подпомагане, включването в обществото на маргинализираните групи, международното сътрудничество. "Все неща, които са преобладаващата част от онова, което правя през всичките си 21 години трудов стаж", казва тя. Благотворителността и доброволчеството е другото "аз" на Сачева. При това не показно и не кампанийно. От 4-5 години помага на бежанци и посещава лагерите им през уикендите. Именно за подкрепата си за сирийските бежанци, но и за помощта, която оказва на ромите, тя бе номинирана за Човек на годината през 2012 г. от Българския хелзинкски комитет. Работи и за каузи на хора с физически и умствени затруднения, изоставени деца. Изключително вълнуващ е разказът й за това как осиновява преди години 10-месечно момченце. Процес, в който лично изпитва на гърба си как действа системата за отглеждането на тези деца и цялата процедура по осиновяване. Случайно или не едно от първите неща в работата й като зам.-министър бе среща с граждански организации, недоволни от системата за закрила на децата у нас. Среща, на която обеща промени към повишаване на квалификацията на социалните работници и подобряване на условията им на труд.

Има и още нещо, което мотивира Сачева да продължи участието си във властта: "Неучастието в управлението на хора, които могат и знаят, от страх да не се оцапат или да не бъдат оплюти и омаскарени, даде писта на политически хакери и лобисти, които превзеха територии, които не им принадлежат", казва тя. И обещава полезност, прозрачност на действията, противопоставяне на неприемливото. "Защото няма никаква причина, ако 21 години правех това, да спра да го правя и занапред."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай