Европейският съд осъди България за отменен вот за ДПС

Европейският съд осъди България за отменен вот за ДПС | StandartNews.com

ДПС, неуспелият депутат Рушен Риза и 101 гласоподаватели от Турция осъдиха България в Страсбург заради отменения от Конституционния съд (КС) вот в южната ни съседка през 2009 г.

Европейският съд за правата на човека постанови вчера, че с касирането на над 18 000 гласа от Турция и пренареждането на мандатите, с които ДПС изгуби едно място в парламента, е нарушен чл. 3 от Протокол номер 1 към Евроконвенцията. А той гласи: "Високодоговарящите страни се задължават да провеждат свободни избори през разумни интервали от време, с тайно гласуване, и при условия, осигуряващи свободното изразяване на мнението на народа при избиране на законодателното тяло". Съдът в Страсбург обаче е отрязал претенциите за материална компенсация на партията и Риза.

Неуспелият депутат искаше над 75 000 евро за имуществените и морални вреди, които твърди, че е претърпял. ЕСПЧ заяви, че установяването на нарушение представлява достатъчно справедливо обезщетение. Съдът присъжда солидарно на ДПС и въпросните 101 души 6000 евро за разноски по делото. Европейският съд приема отмяната на резултатите в Турция от парламентарните избори през 2009 г. като намеса в активното избирателно право на гласоподавателите и в пасивното избирателно право на ДПС и Риза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай