Евродепутати с гневни реакции за манипулацията "ЕК-Цацаров"

Евродепутати с гневни реакции за манипулацията "ЕК-Цацаров" | StandartNews.com

„По принцип не е възможно Европейската комисия да казва кой да бъде отстранен и кой не. Това просто няма как да стане!" Това заяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев пред "Блиц" относно изтеклата информация за препоръки за отстраняване на главния прокурор Сотир Цацаров.

Той е категоричен, че нито един европейски фактор, камо ли чиновник, не би си позволил подобни наставления.

„Тези неща се решават в България, членството в Европейския съюз е доброволно, той може да дава своите препоръки, но няма кой друг да ги реши освен страната ни в лицето на своите институции като Народното събрание или Министерски съвет", поясни Ковачев.

Той допълни, че през 207 г. България е била приета с дефицити в съдебната система и затова заедно с Румъния е подложена на наблюдение, което продължа, тъй като дефицитите не са преодолени. „Но това не е проблем само на България и Румъния, а и на много други места, затова се обмисля механизъм за по-широко наблюдение", добави Ковачев.

„Абсурд! Европейската комисия няма право да се намесва в работата на съдебната система на нито една държава. Тя е независима", каза от своя страна евродепутатът Илияна Йотова пред медията.

„Съдебната власт във всяка европейска държава е независима и подобна намеса е невъзможна не само заради българската конституция, а и заради европейските принципи", допълни Йотова.

Относно скандала шефът на пресслужбата на представителството на ЕК в София отговори, че в 13.00 часа Европейската комисия ще даде редовната си пресконференция в Брюксел, на която този въпрос ще бъде зададен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай