Евродепутат: Ердоган ще прекрати преговорите за влизане в ЕС

Евродепутат: Ердоган ще прекрати преговорите за влизане в ЕС | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган иска Европа да бъде активната страна и формално да прекрати преговорите за членство на страната в ЕС, заяви пред Радио „Фокус" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. По думите му това е причината за продължителното агитиране от страна на президента Ердоган за нуждата от нов референдум - дали Турция да продължи по европейския път.

„Важно е да имаме добри и добросъседски отношения. Ние сме съседи с Република Турция и сме взаимно зависими по отношение на ограничаване на миграцията. Над 40% от износа на Турция е към ЕС. Една голяма част от инвестициите в Република Турция са европейски инвестиции и те не могат да бъдат толкова лесно заменени с такива от Русия, Саудитска Арабия или от където и да било другаде. Турската икономика зависи в доста голяма степен от европейската икономика, връзките с ЕС и от митническия съюз с Европа. Въпреки реториката на Ердоган, няма как толкова лесно това да бъде зачеркнато", коментира още Андрей Ковачев.

Той отбеляза, че няма възможност в обозримо бъдеще Турция да стане част от ЕС. Според него остава въпросът, кой ще предприеме първата крачка – дали ЕС официално ще прекрати преговорите за членството на Турция или тя ще изпревари събитията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай