Ерменков настоява за прозрачни цени на тока

Ерменков настоява за прозрачни цени на тока | StandartNews.com

София. „С промените, които искаме да се извършат в Закона за енергетиката, целим да се приеме нов механизъм за разпределение на тежестите в енергийната система". Това каза народният представител от Коалиция за България Таско Ерменков в предаването „Здравей, България" по Нова. Той обясни, че всички тежести в системата са в следствие на неправилни решения, които са били взимани през последните три години.

Неконтролируемото въвеждане на скъпа енергия ощетява крайните потребители, уточни Ерменков.
С новия подход, който е зададен като рамка на ДКЕВР, ще се създадат по- прозрачни методи за разпределение на отговорностите и формиране на цените на тока, каза още Ерменков. Той обясни, че само така ще се намали натиска, който се осъществява върху крайния потребител. "Това означава, че има резерви и намаляването на цената на тока е реално възможно", поясни депутатът от КБ.

Студеният резерв няма да възлиза на 113 милиона лева, а около 200 милиона лева, поясни депутатът. И уточни, че самата разлика ще дойде от намаляването на необходимото количество студен резерв от 1040 на 500 мегавата. Той ще бъде пускан на търг с определена горна граница в цената.

Цената на тока не е висока, просто доходите на хората в страната са по-ниски. В тази връзка кабинетът трябва да предприеме мерки за раздвижване на икономиката, завърши Таско Ерменков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай