Ерик Рубин: Америка е тук и ще е тук, за да подкрепя България

Решението какво военно оборудване ще купите е ваше, заяви посланикът на САЩ

Ерик Рубин: Америка е тук и ще е тук, за да подкрепя България | StandartNews.com

Просланикът на САЩ у нас н.пр. Ерик Рубин даде интервю пред bTV. Ето какво каза той в него:

– Нека започнем с по-широката картина в света днес. В Европа думите на президента Тръмп, че Съединените щати са готови да заличат от лицето на земята Северна Корея, отекнаха много силно. Тази опасност от нова война, реална ли е?

– Благодаря ви за въпроса и възможността да говоря пред вашите зрители. Това е много сериозна и важна тема за всички нас. Ние работим с всички съюзници, включително и вашето правителство, за да обърнем внимание на опасността от ядрената програма на Северна Корея.


Ние казахме много ясно, че искаме решение чрез преговори, вярваме, че това е от критично значение решението да се вземе по дипломатически път и да е мирно. В същото време, международното право трябва да бъде спазвано и в крайна сметка ние не можем и няма да приемем Северна Корея с ядрено оръжие. Това е неприемливо и за нас, и за света.

Вече видяхме съществени доказателства за безотговорността на Северна Корея и нарушения на международните закони - ракетните им опити, включително и този над Япония, което е нарушение на въздушното пространство на чужда страна. Това не е режим, на който можем да вярваме и не е режим, който трябва да притежава ядрено оръжие.

– В последната седмица чухме многократно думите – бомби, удари, война. С какво трябва да бъде бомбардирана Северна Корея – с оръжия или със смартфони, както предложи един американски морски пехотинец?

– Аз съм привърженик на идеята да отворим Северна Корея за света, защото ако народът на тази страна види света в неговата реалност, нещата ще са много различни. Това ще окаже натиск върху режима да промени последната наистина затворена държава на планетата. Няма друга страна, в която хората да нямат достъп до информация как изглежда живота навън. Аз харесвам тази идея, защото най-важни са истината, прозрачността и откритостта. Все характеристики, които не само че режимът в Северна Корея не уважава, а дори открито мрази.

– Да поговорим за България. Вие сте тук повече от година. Защо решихте да направите кампанията "Силата е в теб". Това някаква глобална инициатива на Държавния департамент ли е или ваша местна идея?

– Благодаря ви, това е чисто местна инициатива, която получи подкрепа от нашето правителство във Вашингтон и нашите колеги. Това е нещо ново и решихме да опитаме по няколко причини. Първо, защото ние наистина вярваме в нея - страната ви има огромен потенциал, българският народ вече постигна толкова много в последните повече от 25 години след края на комунизма.

Тук и сега има толкова хора, които правят впечатляващи и креативни неща, показвайки смелост, кураж и отдаденост. И за съжаление не им се обръща достатъчно внимание. Посланията, които достигат до хората най-често са негативни. И ние си казахме - нека опитаме да намерим няколко примера на хора, които са различни, променят ситуацията към по-добро. И да ви кажа – не ни беше особено трудно да намерим тези примери и ще има още, защото ние ще продължим нашата кампания тази година.

– Тоест, вашето послание е: "бъдете обединени, мислете позитивно и бъдете заедно...?

– Определено. Това послание има и по-широко значение за всички нас, в Евроатлантическата общност, всички нас, които сме съюзници, които зависят един от друг и се подкрепят.

– Ако пренесем това послание в международната политика и отношенията между Европа и САЩ, можем ли все още да разчитаме едни на други? Защото германският канцлер Ангела Меркел наскоро каза, че "времената, в които ние напълно зависим от други са отминали. И ние, европейците трябва да вземем съдбата си в нашите си ръце". Е, можем ли да разчитаме на нашите стари партньорства?

– Да, 100 процента. Това е първата част на моя отговор. Америка е тук и ще е тук, за да подкрепя България. Ние пазим и подкрепяме нашите приятели и партньори. Абсолютно, без никакво съмнение, аз ви давам категоричен отговор по този въпрос – да. Но искам да добавя, че това, което каза канцлерът Меркел в нейния много добър коментар е вярно. И мисля, че има положително послание. Тя даде някои интервюта след това, в които уточни това, което е имала предвид.

Тя каза - "Първо, Европа не може да разчита само и напълно на Съединените щати. Тези дни приключиха". Това обаче не означава, че Европа не може да разчита на САЩ като съюзник и партньор. Но това трябва да са равноправни и балансирани отношения. Европа е най-голямата икономика в света, Европейският съюз е почти половин милиард души.

Казвали сме го многократно - не само президентът Тръмп, Обама, Буш – ние мислим, че Европа трябва да направи повече като съюзници и партньори в рамките на НАТО, за да може да се справя с предизвикателствата заедно с нас, а не разчитайки напълно на нас да решаваме всички проблеми. Това не е практично и е невъзможно. И мисля, че вече имаме разбиране, че Европа ще направи повече и ние подкрепяме това. И приемам това като позитивна стъпка.

– Президентът Радев призова Съедините щати да засилят своите инвестиции в България. Къде виждате възможности за това, като имате предвид, че инвестициите стават все по-смесени - от Русия, от Китай, от Турция. Също както и опитите за влияние...

– Имаме доста успешна история в това отношение в последните 27 години. Американските инвестиции тук бяха огромни и имаха много позитивна роля. Имаме много успешна Търговска палата със стотици членове и милиарди евро инвестиции в цялата страна, което означава работни места, подкрепа за семейства и принос за българската икономика. Има два тренда, които са реални. Да, инвестициите днес са разнообразни. За нас това е нещо добро - да, ние искаме нашите компании да имат успех и търговията ни с България да расте.

За страната ви е хубаво да имате инвестиции от целия свят – китайската икономика е абсолютна реална. Очевидно Турция е съседът ви с най-силна икономика и фактът, че тук има турски инвестиции не е изненада, а нещо добро. Но България в момента се нуждае от повече работни места с добро заплащане, за да може хората да останат, техният стандарт на живот да се повишава. Така, че - колкото повече инвестиции, толкова по-добре. Това, което не е добре и се случва е спадът в чуждестранните инвестиции в последните две години.

Имаме рязък ръст в предходните пет години и след което започва спад, включително и за американските инвестиции. Едно от нещата, които аз се опитвам да направя като посланик е да насърчавам инвестициите, но също и да говоря ясно заедно с други посланици какво е нужно, за да привлечете инвестиции. Това включва подобряване на бизнес-климата, подобряване на съдебната система, за да може инвеститорите да разчитат на нея и да имат спокойствието, че при проблем, те ще могат да се опрат на нея. Това е нещо, за което продължавам да говоря при всяка възможност, защото аз наистина вярвам, че в крайна сметка, икономиката е най-важният въпрос.

Президентът и премиерът влязоха в схватка около поръчката на самолети. Румъния през седмицата прие план да придобие нови самолети Ф-16 и ракетни системи "Пейтриът". Как можете да направите вашата оферта за тези самолети по-изгодна...?

– Ние подкрепяме модернизацията. Ние подкрепяме решението на българското парламент да финансира модернизацията. За България е необходимост да придобие модерно въоръжение във всички сфери на въоръжените си сили. Мисля че тук правителството, президентът и мнозинството в парламента имат единомислие. В този смисъл, не ние сме тези, които трябва да кажат кое оборудване да бъде поръчано, трябва да се говори какви трябва да са приоритетите при поръчката на това скъпо ново оборудване.

Много е важно то да е съвместимо с това, което използват Съединените щати и останалите членове на НАТО, включително и другите страни в региона. Това е важно не само при учения, но и при съвместни операции, военновъздушните сили да могат да се разгръщат заедно много лесно, познавайки своето оборудване. Това са неща, които според мен трябва да бъдат взети предвид, но крайното решение как да бъдат похарчени толкова много пари е на правителството, парламента.

– Миналата седмица в доклад на българското правителство, Русия беше идентифицирана сред големите външни заплахи. В същото време българският премиер Бойко Борисов обяви намерението на България да дискутира за вдигане на санкциите срещу Русия в рамките на българското председателство на Европейския съюз. Какъв е американския поглед към възможността за вдигане на тези санкции?

– Мисля, че нашата позиция по отношение на санкциите е същата като позицията на Европейския съюз, и че това е една силна позиция, която ние формирахме заедно – САЩ, ЕС, Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия и няколко други държави – и тази позиция казва много ясно, че трябва да има натиск над всички страни, въвлечени в този трагичен конфликт в Украйна, но много конкретно върху Русия, която незаконно опита да анексира Крим в нарушение на международното право.

Русия е тази, която не изпълнява задълженията си по Минските споразумения. Сега има предложение да се изпратят миротворци и това е нещо, за което сме се произнесли, че заслужава да се обмисли, защото подкрепяме всяко усилие, опитващо се да сложи край на този конфликт. Така че, оставайки обединени вътре в Европейския съюз, така и САЩ и ЕС съвместно – по отношение на санкциите, от изключително голямо значение е да вземаме тези решения заедно. Надявам се да видя вдигането на санкциите, защото това би означавало според мен, че конфликтът е към своя край и че териториалната цялост на Украйна отново ще е зачетена, така че това би било добра новина. Но само в контекста на напредъка по тези въпроси и мисля, че това трябва да бъде казано много ясно.

– Глобалният акт "Магнитски" стана нещо като платформа за битка между двама бивши бизнес-партньори, които се опитват да изнесат своята вражда в Държавния департамент. Единият е наел бивш агент на ЦРУ, за да обвини другия, който пък ще бъде защитаван от кантората на бивш съветник на Рейгън. Кажете ми, господин посланик, глобалният акт "Магнитски" може ли наистина да предизвика разследване на американските институции по този въпрос? И какви могат да бъдат последствията?

– Благодаря за възможността да внеса яснота по този въпрос – какво означава Законът "Магнитски", какво не означава – защото честно казано има много некоректна информация в българските медии. Но няма да спекулирам защо информацията е така неправилно интерпретирана.

Този закон не визира конкретно България, това е глобален закон и затова цялото му име е Глобален закон "Магнитски". Той се отнася за целия свят и не е наказателен закон. Това което казва е, че всеки - всеки човек или организация - може да изпрати молба за разглеждане срещу хора, замесени в нарушения на човешки права или в корупционни практики, която да бъде разгледана от американското правителство. Това е всичко, което този закон казва, и това се отнася за целия свят. Този закон не визира конкретен човек или конкретна държава. Срещу Русия вече са прилагани санкции по този закон. Както казах, това е закон, който засяга целия свят, всеки може да се позове на него и всички молби, които са изпратени по този закон, биват внимателно разглеждани. Това представлява законът.

– Двама американски президенти посетиха България от края на 90-те досега. Бил Клинтън дойде в последната година на втория си мандат. Джордж Буш дойде в последната година на втория си мандат. Барак Обама пропусна България. Да очакваме ли президента Доналд Тръмп у нас в обозримо бъдеще?

– Нищо няма да ме направи по-щастлив от ситуацията, в която аз посрещам президента Тръмп на летището в София. Правя всичко възможно, което ми е по силите да направя това реалност. Очевидно е, че не мога да обещая, защото решението не е мое. Ние не определяме неговия график.

Но аз ще свърша моята работа, обяснявайки защо България е важна, защо нашето партньорство и приятелство е важно, колко добре ще бъде посрещнат президента тук. Ще се постарая това да не е и единствената визита, а да имаме още много и в двете посоки. Защото според мен е важно във време на световни предизвикателства, нашите правителства да имат контакти и да могат да обсъждат своите позиции. Ще направя всичко възможно и ако успея да постигна тази цел и Тръмп дойде в България, ще съм един много щастлив посланик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай