Енчев: НСО е преторианската гвардия на елита

Енчев: НСО е преторианската гвардия на елита | StandartNews.com

НСО е преторианската гвардия на елита, категоричен бе независимият депутат Велизар Енчев пред бТВ. 

„Този закон е концептуално сгрешен", каза Николай Марков, бивш служител на службата. „НСО не е национална служба, тя има представителство само в София и няма как бъде национална и да има закон". Според него, службата не трябва бъде към президента, защото той е освободен от носене на отговорност.

„НСО има работа с терористи. Трябва да има законодателство, което касае защитата от терористи, гражданите трябва да са под закрилата на НСО", поясни още Марков. Според него, в момента службата се възстановява като едно луксозно украшение.

По думите му, Националната служба за охрана е превишавала правомощията си не веднъж. „Това е защото не е имало законодателство, което да документира дейността й". Бившият служител даде пример: „Жена с две деца отиде през таван в полето, след като бе изблъскана от коли на НСО, пред очите на един човек, по това време държавен глава. Тогава, той махна с ръка и продължи". Според Марков, след това са последвали заплахи срещу тези хора и те са замълчали. „Това не е единичен случай", допълни още той.

„Не е логично НСО да използва закона за отбраната и въоръжените сили, това са спортисти, озеленители и те не могат да придобиват военни правомощия", допълни още Марков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай