Емил Радев: ЕС трябва да развива политики с мисъл за правата на децата

Емил Радев: ЕС трябва да развива политики с мисъл за правата на децата | StandartNews.com

Страсбург. Европейският съюз да създава и прилага политики, поставящи днешните деца и бъдещи активни европейски граждани на първо място. За това призова българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на дебата в пленарна зала в Страсбург относно 25-тата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. "Всички предприемани действия, независимо дали по отношение на икономическо възстановяване или гарантиране на дългосрочната сигурност, трябва да са в името на по-доброто бъдеще на нашите деца", категоричен бе той.

Емил Радев е и сред вносителите на проекто-резолюция, която настоява за по-активно сътрудничество в рамките на Европейския съюз и с международни партньори за подобряване ситуацията с правата на детето. Според българския евродепутат, конвенцията съдържа универсални принципи за правата на всички деца, независимо от техния произход и култура, валидни по всяко време и без изключение, съществуващи поради простата причина, че децата са родени.

Като основен проблем в прилагането на конвенцията, Емил Радев изтъкна факта, че все още твърде много деца са считани за собственост, подлагани са на експлоатация и насилие или са въвличани против тяхната воля в директно участие. „Въпреки че редица държави съобразяват своето законодателство с конвенцията, за съжаление идеята, че децата имат своите права, не е широко приета. Но като обединение на демократични държави, Европейският съюз има моралното задължение да бъде пример в прилагането на конвенцията за правата на детето", заяви още евродепутатът от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай