Емил Караниколов: Приватизацията е била необходима, друг е въпросът как е извършена

Емил Караниколов: Приватизацията е била необходима, друг е въпросът как е извършена | StandartNews.com

В България има дисбаланс по отношение на регионите. Това, което прави правителството в последните месеци се оценява по отношение на икономиката. Последните десетилетия ГЕРБ е най-успялата политическа сила и им пожелавам да имат все повече такива успехи, каза министърът на икономиката Емил Караниколов в "Канал 3".

По повод вдигането на кредитния рейтинг на България той каза: "Това означава повече доверие в нашата икономика и инвеститорите започват да гледат по-добре на България. В това не се включва само Саудитска Арабия. Ние всяка седмица имаме срещи и дори имаме предложение от Италия да има 4 форума, в които да се представи българския бизнес. Тук ще дойдат най-големите инвеститори на Китай. Нашата икономика се развива. Имаме много работа, но безработицата спада, миниламната работна заплата се увеличава.", категоричен беше той.

За търговското представителство в Саудитска Арабия, Караниколов сподели: "Въпросът е какво ще им предложим. Те искат готови проекти, а не разговори. Във вторник има национален икономически съвет, в който ще се постави въпросът за конкретни проекти, които могат да бъдат защитени. Ясно е къде политическите сили имат разминаване, но трябва да се седне и да се каже в кои области имаме еднакви позиции. Предлагам да се даде 1 месец, в който ще попитаме какви проекти имаме. Защото в този форум 16+1 имаме нужда от такива. Политиците винаги ще имат разминавания, но трябва да намерим общите точки".

По въпроса за приватизацията, министърът на икономиката каза: "От моя мандат приватизационните сделки не са с изтекла давност. Има публични регистри и те могат да се видят. По всяка една приватизационна сделка се дават отчети и Народното събрание се запознава с тях. Последният даден от мен отчет е през 2016 година. Няма какво ново БСП да чуе от мен. Всичко е публично и дружествата, които са приватизирани продължават да работят. Абсолютно всички мажоритарни дружества трябва да влязат в забранителния списък, защото този процес е изчерпан. Приватизацията е била необходима, но друг е въпросът как е била извършена. Трябва да се съберем и да кажем къде имаме еднакви идеи. Аз мога да попитам бизнеса, нека и политиците също се изкажат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай