Електронно управление влиза в парламента

Електронно управление влиза в парламента  | StandartNews.com

Създаването на нова Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) предвиждат изготвените от кабинета поправки в Закона за електронното управление. Към агенцията ще има и Държавно предприятие "Единен системен оператор" (ДПЕСО). На практика новата агенция ще обедини дейностите на сегашните дирекция "Електронно управление" към Министерството на транспорта и Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".
ДАЕУ ще се ръководи от председател, определен с решение на МС. Всяка година до 30 септември той ще трябва да изготвя и предлага отчет за състоянието и годишен план за развитието на електронното управление. Агенцията ще планира и стратегиите и бюджетите за електронното управление, както и за развитието и поддръжката на техническата инфраструктура.

Ще бъде създаден и публичен електронен регистър на проектите и дейностите в областта на електронното управление. ДАЕУ и ДПЕСО ще публикуват актуална информация за дейностите си чрез платформа за отворени данни. Законът ще въведе и изисквания към изграждането на всички информационни системи, за да се гарантира тяхната дългосрочна ефикасност.

Законът няма да се прилага за класифицирана информация. Той е публикуван за обществено обсъждане до 15 октомври т.г. След това влиза в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай