18:20 ч.

19.06.17

2 мин.

0

1

0

Екатерина Захариева изтъкна сътрудничеството срещу тероризма в Люксембург

от редактор |

Екатерина Захариева изтъкна сътрудничеството срещу тероризма в Люксембург

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в Съвет „Външни работи" в Люксембург. Заседанието започна с минута мълчание в памет на жертвите на пожарите в Португалия и Лондон, както и жертвите на терористичните атаки във Великобритания и Мали.


Върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини представи първия годишен доклад за изпълнението на Глобалната стратегия на ЕС. Министрите приветстваха постигнатия напредък и потвърдиха необходимостта от по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната в отговор на предизвикателствата за мира и сигурността. Подчертана бе важността и на работата за изграждане на устойчивостта на партньорите, борбата с хибридните заплахи, морската сигурност и стратегическата комуникация.


Първите дипломати на ЕС обсъдиха със заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Гьотемюлер изпълнението на приетите в резултат на Съвместната декларация от Варшава 42 мерки за засилване на сътрудничеството между ЕС и НАТО. Оценявайки положително постигнатия напредък, бе посочена необходимостта от задълбочаване на взаимодействието, включително във възможни нови сфери на сътрудничество, като например борбата с тероризма. Общо бе мнението, че задълбочаването на сътрудничеството в сигурността и отбраната в рамките на ЕС засилва европейския стълб в НАТО и ще допринесе за засилване на способностите на Северноатлантическия алианс.


Министър Захариева приветства постигнатия напредък в сътрудничеството между ЕС и НАТО като изведе на преден план противодействието на хибридните и кибер заплахи, обмена на информация и ситуационната осведоменост, сигурността на границите, нелегалната миграция и енергийната сигурност. Подчерта важността на разширяване на взаимодействието в нови сфери на сътрудничество, като например борбата с тероризма.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 02:45 · 20.06.2017
На мене ли само така ми се струва, или Захариева е избрана за Министър на Външните Работи най-вече защото изглежда добре на снимка. Тази жена няма необходимата компетеност да бъде Министър на каквото и да било. От друга страна, подобни избори обясняват напълно успехите на "правната реформа" и други подобни шегаджийски недуразумения.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент