Екатерина Захариева и Теменужка Петкова представят приоритетите на европредседателството ни в ЕП

Екатерина Захариева и Теменужка Петкова представят приоритетите на европредседателството ни в ЕП | StandartNews.com

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в Комисията по външна политика на Европейския парламент (AFET) на 23 януари 2018 г. в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По традиция, в началото на всяко ротационно председателство, първият дипломат на държавата председател на Съвета на ЕС, представя външнополитическите приоритети на Председателството пред членовете на съответната Комисия на ЕП и обменя мнения с евродепутатите.

Сред акцентите в изслушването на Екатерина Захариева ще бъде ключовият приоритет от дневния ред на България за следващите шест месеца - европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

И министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще представи приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС в областта на енергетиката пред комисията „Индустрия, изследвания и енергетика" (ITRE) на Европейския парламент. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

Изслушването ще се състои от 14.30 часа в Брюксел. В изказването си пред депутатите от Европейския парламент министър Петкова ще акцентира върху търсения от българското председателство напредък по основните досиета от законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци" – регламента за управление на съюза, директивите за ВЕИ и за енергийна ефективност, модела на електроенергийния пазар и измененията в газовата директива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай