Ек. Захариева: Надявам се на достъп по въздух и море в Шенген през 2018-а

Ек. Захариева: Надявам се на достъп по въздух и море в Шенген през 2018-а | StandartNews.com

Изпълнили сме всички критерии за влизане в Шенген. Надявам се догодина поне по въздух и море да получим достъп, пожела си външният министър Екатерина Захариева в интервю по Нова телевизия.

Тя уточни, че така или иначе в момента Шенгенското споразумение не работи заради засиления граничен контрол, предизвикан от незаконната миграция. „Фактът е, че България се справя най-добре с опазването на външната граница. А в същото време не сме членове на Шенген", изтъкна Захариева. А относно спора около граничната ограда с Турция, министърът коментира: „Няма държава, която да не благодари на България за това съоръжение".

Захариева коментира и задълбочаващата се криза в Испания, като заяви, че е трябвало да има диалог между Мадрид и Каталуния преди провеждането на референдума. „Над 600 фирми напуснаха Каталуния на фона на напрежението и нестабилността. Привържениците на независимостта призовават по-скоро за нови избори. А по-голямата част от тях настояват за оставане на ЕС", каза още тя и допълни, че отношенията на страната ни с Христо Стоичков са добри: "Надявам се неговото изказване да не ни е създало проблем. Думите му бяха лична позиция, а не на държавата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай