Ек. Захариева: Македонците сами иронизират себе си

Ек. Захариева: Македонците сами иронизират себе си | StandartNews.com

Надявам се Договорът за добросъседство с Македония да отвори нова глава в нашите взаимоотношения. Самите македонци говорят със силна ирония за това, което се случва в техния "Дисниленд"", заяви по Нова тв външният министър Екатерина Захариева след обиколката си из Западните Балкани и по повод на комплексарските бутафории в центъра на Скопие.

„Това ще бъде дълъг процес, предупреди Захариева. - Той е инициатива на българската държава. По принцип, в съвременния живот, в отношенията между държавите, в глобализацията, такива договори не са толкова необходими, но истината е, че това, което целим с този договор е загърбване на това, което беше досега, опит да преустановим атаките срещу България", коментира тя.

Според нея интересът на България изисква близост с всички съседи и добри отношения. „И други държави са имали помежду си различни периоди от историята си. Историята трябва да ни сближава, не да ни разделя. Работа на историците е да тълкуват историята, работа на правителствата е да се опитват да изграждат добросъседски отношения", обясни министърът на външните работи.

По думите ѝ в Договора за добросъседство е предвидена смесена комисия от историци и други общественици, която да тълкува автентични исторически източници, с цел да преодолеем недоразуменията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай