Една година от мандата на президента Румен Радев

Една година от мандата на президента Румен Радев | StandartNews.com

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще дадат пресконференция днес по повод една година от встъпването им в длъжност. Държавният глава ще отчете дейността си за времето от полагането на клетва в Народното събрание на 19 януари миналата година до ден днешен.

Като президент Румен Радев проведе три заседания на Консултативния съвет по национална сигурност.

Първото – на 30 май 2017 г., където бяха обсъдени актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на Република България в контекста на динамичните промени и негативни процеси, протичащи в средата на сигурност.

На 17 октомври 2017 г. КСНС обсъди необходимите законодателни мерки за противодействие на корупцията. Изразено бе становище, че корупцията е съществена заплаха за националната сигурност, която руши правовата държава, подкопава доверието на гражданите в демократичните ценности и възпрепятства развитието на икономиката и повишаване благосъстоянието на гражданите на Република България и че тя е особено опасна сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, тъй като тя е основен фактор за формиране на корупционната среда и възпрепятства ефективното прилагане на антикорупционните политики и мерки.

Третият КСНС – на 9 януари тази година, обсъди темата за ролята и ангажиментите на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Президентът Румен Радев използва пет пъти правомощията си да наложи вето върху приети закони. Последното му вето бе върху антикорупционния закон.

Съветът на президентите е нова инициатива на президентската институция. На нея президентът кани своите предшественици на ежегодна среща, за да бъдат дискутирани приоритетни въпроси и теми. Съветът на президентите се провежда всяка година през януари, когато българският държавен глава встъпва в длъжност. Целта на инициативата е да създаде нова традиция на приемственост в президентската институция, търсене на конструктивен диалог и обмяна на идеи.

Благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа" в подкрепа на спасения детски живот продължава. Над 2 милиона лева достигна набраната сума за петнадесетото издание на кампанията след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър „Иван Вазов" под патронажа на президента Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай