Единакът Ваньо Танов

Единакът Ваньо Танов | StandartNews.com

Генералът се пребори с болестта и враговете със стиснати зъби
Хобито на Ваньо Танов е да вади мед, зарежда се в планината

Завръщането на Ваньо Танов в митниците бе изненада за мнозина. И очаквано разпали страстите между политиците. Решението на служебния премиер Георги Близнашки обаче бе непоклатимо. "Ваньо Танов е перфектен професионалист. Ако в началото имах някакви колебания с оглед на обществените реакции, сега съм сигурен, че това е правилният избор", отсече министър-председателят в тв интервю. Защото положението в Агенция "Митници" е изключително тежко. Затова там трябва да влезе опитен човек, който познава работата и може да я свърши в най-кратки срокове. Именно такъв е Ваньо Танов. Преди да седне за пръв път в шефския стол на Агенция "Митници", на директорското място се изредиха трима души. Нито един от тях обаче не успя да постигне резултатите, които агенцията постигна при управлението на Танов. Докато бе начело, си създаде репутация на единак, на безкомпромисен ръководител, готов да се изправи срещу цели браншове в името на държавния интерес. Освобождаването му от поста съвпадна и с много неприятен момент от личния му живот. Генералът имаше тежък здравословен проблем и претърпя операция. Известният с железния си характер Танов стисна зъби и се справи и с болестта така, както и с всичко в живота си досега. Много пъти са се опитвали да клатят лодката, в която плува, но той така и не падна зад борда.

Танов е от монтанското село Смоляновци. Завършва математическата гимназия в областния град, но заминава да учи в университета в Русе и животът му продължава там. В 30-годишната си професионална кариера Танов се е доказал като човек с характер, за когото думата е закон. Той расте бавно и постепенно в йерархията на криминалната полиция в Русе. Докато един ден се събужда шеф на антимафиотите. С указ на президента през 2004 година е удостоен със звание "генерал-майор" от МВР. При смяната на властта през 2005 г. си тръгва от МВР и минава в запаса. На местните избори през есента на 2007 г. Танов бе издигнат за кандидат-кмет на Русе от ГЕРБ, но загуби. Две години по-късно премиерът Бойко Борисов го направи шеф на митниците. В тази роля Танов няколко пъти влиза в конфликти с вицепремиера Цветан Цветанов, чуха се слухове за оставката му. Името на директора на митниците бе замесено в скандал с изтекли записи на телефонен разговор между него и бившия премиер Бойко Борисов за вече покойния бизнесмен Михаил Михов, наричан с прозвището Мишо Бирата. Стигна се до разследване, което обаче бе спряно от прокуратурата, защото стана ясно, че записът, наречен "Мишо Бирата", е манипулиран.

Любимото хоби на Ваньо Танов е да вади мед.

Дори го наричат повелителя на пчелите. Запалил се по пчеларството през 1998 г. Твърди, че истински си почива на пчелина и сред величествената красота на природния парк "Русенски Лом", в който е село Нисово. Голямата му гордост са двамата му синове - Милен и Павлин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай