Джамбазки: Готов съм за министър, но професионално не съм подготвен

Джамбазки: Готов съм за министър, но професионално не съм подготвен | StandartNews.com

София. "Аз съм винаги готов, но професионално не съм подготвен за министър на вътрешните работи". Така отговори Ангел Джамбазки от ВМРО на въпрос на БНТ дали иска да оглави силовото министерство заради това, че основна точка в програмата на коалицията "Патриотичен фронт" е справянето с т.нар. "циганска престъпност". 

Джамбазки обясни, че основните приоритети от програмата на НФСБ и ВМРО влизат в общата управленска програма, за която патриотите се договарят с ГЕРБ. Вчера се проведе вторият кръг от преговорите на най-голямата парламентарна партия и коалицията на националистите.

"Голяма част от хората, които са ни дали доверие, казват – ама нещата, за които гласувахме за вас, са: да се спре циганската престъпност, да се спре плащането на социални помощи... Нашите обещания стават програма и влизат в програмата, за която говорихме с ГЕРБ, а вероятно на следващ етап и с Реформаторския блок. Това ще бъде съвместна програма за управление. По това ще се движи, надявам се, управлението, ако постигнем съгласие", каза Ангел Джамбазки.

"Няма подписи на членове на Патриотичния фронт под споразумение с ГЕРБ", уточни обаче той пред БНТ. „Има обсъждане на важни промени за държавата. Мотивът ни да избягваме излъчването на политически лица за министри е проста - това ще изглежда в очите на обществото като сделка. Ние ще участваме в управлението, подкрепяйки конкретни политики, които смятаме за важни, а не чрез министерски постове", каза Джамбазки. Той бе категоричен, че и във ВМРО, и в НФСБ има хора, които биха били добри министри, но тяхната формация на този етап не иска да влиза директно в управлението.

Той отново наблегна на искането на Патриотичния фронт Движението за права и свободи да бъде разформировано и всички негови представители да бъдат извадени от властта. 

По казуса с КТБ Джамбазки бе категоричен, че управителят на БНБ Иван Искров трябва да бъде разследван, тъй като банковият надзор „очевидно не си е вършил работата". „По тази тема сме единодушни с ГЕРБ", допълни той. 

Ангел Джамбазки беше избран за евродепутат през май, когато ВМРО се яви на европейските избори в коалиция с "България без цензура" на Николай Бареков. През юли обаче "воеводите" неочаквано напуснаха ББЦ и се присъединиха към Валери Симеонов и НФСБ, като основаха Коалиция "Патриотичен фронт". От 2007 г. Джамбазки беше общински съветник в София, първоначално избран от квотата на ГЕРБ, а после от ВМРО - БНД.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай