Дянков: Глезена Гърция плаче за още бонбони

Дянков: Глезена Гърция плаче за още бонбони | StandartNews.com

София. Поведението на Гърция наподобява разглезено дете, което плаче на висок глас за все повече и повече бонбони. Това казва вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в интервю пред австрийския вестник Die Presse.

Според него южните европейски страни са свикнали с трансфери на средства от Брюксел, но не това е изходът от затрудненото им положение, а провеждането на редица реформи. Държавите в Централна и Източна Европа са свикнали да разчитат на себе си, посочва Дянков, като пояснява, че реформите са трудни, но осъществими, както е доказала България.

Дянков засяга и въпроса с шенгенското пространство. Според него отношението на част от европейците към България е незаслужено. Той дава за пример контрабандата на цигари и алкохол, като посочва, че през българската граница минават 90% от контрабандните цигари от Гърция. На този фон Дянков отбелязва, че е странно как Гърция е член на шенгенската зона, а България не може да се присъедини. България е на път да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната, което я прави готова за валутния съюз, посочва Дянков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай