Дянков: Brexit носи 2-3 г. несигурност в ЕС

Дянков: Brexit носи 2-3 г. несигурност в ЕС | StandartNews.com

Не е вярно, че сме готови за влизане в Еврозоната, казва бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков

Резултатите от референдума във Великобритания са изненадващи и много тревожни, защото предстоят 2-3 години на значителна несигурност в Европа.

Това, което се случи във Великобритания предполага подобно развитие, предполагам, в САЩ в края на тази година. Същата реторика, същите коментари, които водеха до Brexit, се водят в момента в САЩ от един от президентските претенденти – Доналд Тръмп. Той има също доста по-голяма подкрепа, отколкото всички си мислехме буквално преди няколко седмици. При един евентуален негов успех светът ще се разкъса допълнително.

Това каза за предаването „Хоризонт за вас" бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, който отличи три притеснителни факта за България след вота във Великобритания.

В следващите 2-3 години ние, България и въобще нашият регион няма да са във вниманието на Брюксел и ЕС.

Както преди няколко години всички се занимаваха с Гърция, следващите няколко години всички политици и хора в Брюксел ще се занимават с Brexit, което означава, че част от проблемите на нашия регион - например Единния енергиен съюз в Европа, нещо, което е необходимо на България и Източна Европа като цяло, ще мине на заден план.

Второто е, че част от страните около нас, особено бившите югославски републики, които вървяха към присъединяване към ЕС някъде 2020-2021 година, сега смятам, че това присъединяване ще се забави доста във времето. От това губи и България заради стокообмен, заради подобрена инфраструктура към Европа.

В дългосрочен план ние губим една визия за Европа, която Европа обхващаше целият европейски континент, в която развитието на икономиките се поставяха като приоритет. Следващите години, пак повтарям, приоритетът по-скоро ще е политически, отколкото икономически в Европа. От това ще страдат основно държави като България, които тепърва трябва да наваксват икономически.

Според Дянков е изключено в близките години всички страни в ЕС да преминат към Еврото. Много страни в Западна Европа са скептични за разширяването на Еврозоната особено след кризата в Гърция и бързо биха отхвърлили такъв план, аргументира се той. Финансистът не очаква страната ни да влезе в Еврозоната в близките 4-5 години, макар да е изпълнила голяма част от необходимите условия.
В момента, искам да подчертая, България не изпълнява някои от критериите, които ние изпълнявахме 2011-2012-та, така че и на нас ни трябва време. Не е вярно, че сме готови за влизане.

Влизането в Еврозоната ще намали допълнително лихвите върху бизнес кредитите и тези на домакинствата, изтъкна Дянков потенциалните ползи.

Относно Шенген обаче, страната ни отдавна е изпълнила техническите критерии и членството ѝ е само въпрос на политическа воля, допълни той. Симеон Дянков коментира и финансовата обстановка у нас:

В момента е сравнително спокойно икономически. Би трябвало да мислим за доста по-висок икономически растеж. Миналата година се радвахме на около 3% растеж, което е добре в рамките на последните няколко години на кризи, но всички държави около нас имаха по-висок, така че трябва да се замислим защо това е така и как да стигнем един растеж, да кажем, от 5%. Това е възможно да се направи в България, но трябва политика за Северна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай