Другарският огън в БСП подпали и Видин

Другарският огън в  БСП подпали и Видин | StandartNews.com

Червеният пленум решава днес дали да свали ръководството в Пазарджик

Социалистите край Дунав се разцепиха заради кмета Герго Гергов

БСП продължава да се тресе от бунтове на местни организации. Вчера кърваво писмо до председателя на партията Михаил Миков изпрати лидерът на общинската структура във Видин Пламен Трифонов. Посланието е адресирано и до Изпълнителното бюро и пленума на червените. Поводът е раздор сред социалистите край Дунав за кметските избори. Според решенията на 20-ата конференция на общинската организация на БСП червените там не издигат кандидатура за кмет, а подкрепят сегашния градоначалник Герго Гергов. Той бе издигнат като независим кмет от инициативен комитет начело с адвокат Соня Иванова. Тя изтъква направеното от Гергов за града - усвоени 110 млн. лв. европейски средства, с които е изградено модерно депо за отпадъци, обновен е водният цикъл, асфалтирани са много улици и тротоари. За пръв път Видин организира цели три фестивала - "Дунавски вълни", "Мостът" и "БъдинЪ".

Не е тайна, че председателят на общинския съвет във Видин Пламен Трифонов е в обтегнати отношения със земляка си Михаил Миков от години. По времето, когато Миков оглавяваше областния съвет на БСП, Трифонов не членуваше в него, така е и сега. Трифонов не получи пълномощно от НС да представя видинската организация на БСП в преговорите за състава на ОИК. "В нея влязоха от нашата квота хора, които аз не познавам и които никога не са били наши членове", възмути се Трифонов. Той не е получил пълномощно и за регистриране на съветническата листа. Така че във Видин разцепление в партийните редици има не от дни по повод Герго Гергов, а много преди това.

Завчера обаче Димитър Велков, областен младежки председател на БСП-Видин, излезе с остра реакция точно срещу подкрепата за сегашния кмет. "Гергов не е нашият кандидат, той все още е разследван и е под парична гаранция", заяви Великов. И отбеляза, че 55 социалисти са подали молба за отчисление от Общинската организация на БСП-Видин. "Хората не напускат БСП, а само общинската организация, защото не са съгласни с политиката, водена от председателя й Пламен Трифонов", каза Велков. По думите му общо 85 души до момента са подали заявка, че няма да членуват в местната структура. "Не желая Пламен Трифонов и Герго Гергов да определят бъдещето ми", декларират червените. И обвиняват Трифонов в лошо ръководство на партията там.

Безспорно обаче най-горещата точка на скандалите в БСП в момента е в Пазарджик. В сряда партийният вестник "Дума" излезе с безпрецедентна статия, от която лидерът на БСП-Пазарджик разбра, че ще бъде служебно свален от поста. Днес Националният съвет на БСП ще гласува по предложение на Изпълнителното бюро на Столетницата прекратяването на мандата на общинския съвет на партията в Пазарджик. Причината - "лошото й организационно-политическо състояние и номинацията за кмет на областния управител от АБВ Трендафил Величков". "Формира се организационен съвет за подготовка на пълен цикъл отчети и избори в срок до 6 месеца. Той ще се състои от 5 човека и ще се ръководи от Янаки Стоилов", гласи още текстът в "Дума". Самият Величков бе в челните редици на Младежкото обединение на БСП, но напусна "Позитано" 20 и премина в АБВ. Пред "Стандарт" кандидатът за кмет на левите в Пазарджик заяви, че случващото е "гавра със социалистите в Пазарджик". Малко по-късно Георги Първанов обяви награда "партийна малинка" за бившите си съпартийци. "Обявил съм награда за журналист или за някой от "Позитано" 20, ако намерят община в страната, където БСП е подкрепила кандидат за кмет на АБВ", каза бившият държавен глава.

Първанов подчерта, че АБВ на места подкрепят кметове на БСП, но хората на Михаил Миков не са дали рамо на техен кандидат. "Запознах се със ситуацията в 130 общини, в 35 от тях сме в коалиции с подкрепа за кандидат-кмет, излъчен от БСП. Но ние сме широко скроени, имаме добра коалиционна култура, пък и важно за България е да има силна и единна левица", заяви още Първанов. Заседанието на пленума на БСП е днес от 14.00 часа и на него социалистите трябваше да одобрят оставащи номинации за кметове. Преди това обаче е гласуването за отстраняване на общинското ръководство на БСП-Пазарджик. Според запознати това е първото прилагане на новите текстове в устава на партията, който позволява на "Позитано" 20 да назначава временни ръководства по места.

Текстът, по който ръководството на БСП ще назначи временно служебни шефове на червените, е следният:
Чл. 39, т.2.1 (н) При негативна оценка по т.2.1 (е), при слаби изборни резултати, при системно нефункциониране на партийни органи и организации и/или при неизпълнение на решение на НС НС решава предсрочно прекратяване на мандата на съответните партийните органи.

Новият параграф в устава на БСП бе гласуван след сериозни спорове на заседание на конгреса на червените през пролетта.

Из кореспонденцията
до "Позитано" 20 от
Пламен Трифонов -
Председател на ОбС
на БСП-Видин

 

На конференцията от избраните 128 делегати присъстваха 117. Решението, което прие Конференцията, а именно: 1. Не издига кандидат за кмет на Община Видин. 2. За Местни избори 2015 Общинската организация на БСП-Видин подкрепя независимата кандидатура на Герго Тошев Гергов, издигнат от Инициативен комитет.
При проведеното явно гласуване от гласувалите 117 делегати гласуваха 114, от които 109 "за", 3-ма "против" и 2-ма "въздържали се". Или подкрепата за Герго Гергов бе 97%.

Възмутен съм, но не само аз, а и много социалисти от разгласеното след пресконференция, включително и публикуваното във в-к "Дума", че "видинските социалисти се разграничиха от своя партиен лидер".


Искам да вярвам, че когато решавате въпроса "за или против" видинската организация, "за или против" нейното ръководство, ще го направите, вярвайки, че нещата имат само една страна, а тя е уставната и вярната.

Лявата коалиция
с меморандум за вота

Даваме сигнал не само на структурите си, а и на гражданите, че запазваме волята си да продължим да се борим заедно, че заедно стоим зад левите стандарти. Това заяви вчера председателят на БСП Михаил Миков по време на заседание на политическия съвет на коалиция "БСП Лява България". Партиите около столетницата подписаха меморандум за сътрудничество за местните избори. Миков подчерта, че основен момент в него е ангажиментът за съвместна работа и след изборите - по места за реализиране на общите политики и цели.
Според зам.-председателя на НС на БСП Бойко Великов в сравнение с предишните местни избори през 2011 г. тази година има значително повишаване на процента на коалиционните кандидатури. В коалиция с БСП са Партия Български социалдемократи, Движение за социален хуманизъм, ПД "ЕВРОРОМА", ЗС "Ал. Стамболийски", Комунистическа партия на България, ПП "Нова зора", ПК "Екогласност", ПП Обединена социалдемокрация, Партия на българските комунисти, ПД "Социалдемократи" и ПП "Съюз на комунистите в България".

Оставаме без листа в Пазарджик заради този експеримент

След мен ще свалят и
други неудобни в БСП

Ще гласувам за кмета, когото спуснат от София, казва Лазар Попов

* Ще ме боли, ако изборният резултат пострада от тези безумни действия
* Обичаме си партията, ще стиснем зъби и пак ще я подкрепяме
* Голяма част от ръководството и членове не приемат формулата за леви обединения по места
* Бях в белия автобус, кален съм да преминавам трудности

- Г-н Попов, кога научихте, че БСП-Пазарджик остава без ръководство, какво следва от предложението, което може би ще бъде гласувано в петък?

- Научих вчера сутринта (б.р. сряда) от публикацията на в. "Дума", мои другари ми се обадиха да ми кажат да прочета първа страница от вестника. Аз също не мога да кажа какво ще става оттук нататък и като практически действия, и като последствия. Всички знаем, че сме на прага на изборната кампания, даже вече мога да кажа, че е стартирала. БСП-Пазарджик дори не е наредила листата си с общински съветници, това трябваше да се случи на пленум на 8 септември, във вторник, като съгласно нашия устав конференцията делегира права на пленума и той е единственият орган, който може да реди листа за общински съветници. При условие, че пленумът е разпуснат, изпадаме в патова ситуация. Организационният съвет, който е определен от Изпълнителното бюро, съгласно устава на БСП, няма правомощия да реди листи. Така че оттук нататък за мен всяка една обявена листа ще бъде нелегитимна, при условие че пленумът е разпуснат.

- Това разпускане и на организацията ли означава?

- Не. На ръководството на организацията, на председател, Изпълнителното бюро и на пленума съответно.

- Какви са коментарите на редовите социалисти в Пазарджик?

- Потресени са! Дори да е необходимо да се провежда пълен цикъл избори, това не граничи със здравия разум да го правиш в активния старт на кампанията. Това ще окаже изключително лошо влияние върху нашите резултати. Получил съм стотици обаждания от наши редови членове от вчера до днес.

- Защо обаче се стигна дотук - "Позитано" да налага служебно ръководство? Само защото вие не излъчихте кандидат на БСП, а предпочетохте кандидата на АБВ за кмет на града Трендафил Величков ли?

- Това е само финалният повод да стартира тази процедура. Всъщност историята е малко по-стара. Първото предложение на другаря Янаки Стоилов за провеждане на пълен цикъл избори беше още през месец декември 2014 г. Той отговаря от Изпълнителното бюро на БСП за област Пазарджик. Тогава обаче не съществуваше такава точка в устава, която да позволява назначаване на един вид служебно ръководство и ние отхвърлихме това предложение. Проведохме само избор на конференция за нов председател и тогава аз станах председател. Това не се прие от другаря Стоилов, до онзи момент тъй като нямаше вътрешно уставни мотиви да от реагира повече, стисна зъби. На проведения през пролетта конгрес, знаете, беше внесена специална такава точка по повод пазарджишката организация и нейното решение. Конгресът прие и даде правомощия на Бюрото на Националния съвет да освобождават ръководства по места и сега това се експериментира върху нас.


Права сте, че беше внесено предложението за Трендафил Величков да бъде кандидат на коалицията, да направим широка лява коалиция и той да бъде общ кандидат на БСП и АБВ. В материала на в. "Дума" е написано, че общинската партийна организация е внесла кандидатура за Трендафил Величков, това не отговаря на истината, както и всички други мотиви. Кандидатурата беше внесена с 23 или 26 подписа на редови делегати на конференцията.

- Първо да уточним, че става дума за тази уставна поправка, приета през пролетта в основния закон на БСП, която позволява "Позитано" да слага свои служебни ръководства и срещу която имаше сериозно брожение на конгреса?

- Имаше, да. Трудно се прие, но се прие.

- Имате ли процедура, по която да обжалвате това решение на "Позитано" 20?

- Не, няма процедура.

- Де факто вие от петък няма да сте председател на БСП?

- Очаквам от Националния съвет да гласува. Досега не съм чул предложения на Изпълнително бюро да не се гласуват от националния съвет. От утре (б.р. днес - петък) ще бъдем разпуснати и влизаме в тази ситуация, в която ви описах преди малко.

- А вярно ли е, че сте първият председател, махнат по този начин от ръководството на партията?

- Да, казах ви. Това е експериментът от тази нова точка от устава. Очаквам след мен и други председатели по места, които по един или друг начин не са удобни на ръководството, да бъдат отстранени.

- Да има мултиплициране на ситуацията с БСП-Пазарджик?

- Искрено се надявам това да не се случи в изборната кампания, защото БСП си е моята партия и мен искрено ме боли за това, което ще последва като изборен резултат от едни такива безумни действия.

- Ще последва ли отлив от членската маса в БСП-Пазарджик? Ще има ли хора, които ще напуснат партията?

- Отлив от членската маса не очаквам да последва. Със сигурност ще има много негатив по отношение на хората, които ще ни подкрепят на изборите, но мисля, че дисциплинирани хора ще ни подкрепят. Ние си обичаме си партията. Пак ще стиснем зъби и пак ще си я подкрепяме.

- А ще има ли БСП-Пазарджик свой кмет, свой кандидат?

- Аз лично през цялото време, откакто станах председател, последните 6 месеца се боря да печелим изборите, да излъчим една силна листа, намерих най-силния кандидат за кмет и да спечелим в най-много населени места от общината, а те не са никак малко - при нас са 31.

- Всъщност Трендафил Величков е бивш член на БСП, той беше в ръководството на младежкото БСП, преди да премине в АБВ.

- Да, ние бяхме другари някога тук в нашата организация. Познаваме се. Как да го коментирам Трендафил? Докато е бил член на Общинската организация на Пазарджик, няма никакви негативни прояви, настроения срещу него. Но една голяма част както от ръководството, така и от нашите членове, не приемат формулата и идеята за обединения на местно ниво между АБВ и БСП. А още легендата за хан Кубрат гласи, че когато стрелите са събрани - не могат да се строшат. Но сега всеки си има право на разсъждение. Но пак казвам, Трендафил Величков не е мое предложение, не съм го внесъл аз, нито пък ръководството за кандидат за кмет. Част от делегатите на общинската конференция са преценили, че така можем да постигнем добър резултат на вота с общ ляв кандидат.

- При това положение къде ще отидат гласовете на социалистите в Пазарджик на 25 октомври?
- Не мога да прогнозирам, гласовете на социалистите - те са си твърди, ние винаги сме ги получавали. Въпросът е другите хора, които ще четат платформи, ще четат програми и ще си изберат за кой да гласуват. Въпросът е какво ще постигнем от тях като гласове с разразяването на този скандал.

- Вие ще подкрепите ли Величков за кмет на града?

- С личния си глас?

- Да.

- Не. Аз мисля че съм член над 10 г. на тази партия, преживял съм едни от най-трудните й моменти, това не е за пръв път. Знаете, че бях народен представител, бях в белия автобус. Аз съм силен и съм кален да преминавам трудности. Аз си обичам партията, нищо че един или друг от ръководителите взема понякога недалновидни решения, преминаващи границата на здравия разум.

- И ще подкрепите кандидата, който ще спусне "Позитано", така ли?

- Да.

Няма силови решения,
а оздравителна мярка

Атанас Мерджанов,
говорител на НС на БСП

- Г-н Мерджанов, защо се разпадна структурата на БСП в Пазарджик?

- Структурата в Пазарджик не се е разпаднала. Има неубедителни действия на общинската партийна организация и достатъчно спорни въпроси, които налагат националното ръководство да се намеси. Водили сме многократни разговори с ръководството и с председателя, както и с различни представители на актива.

- Предложението на ръководството на БСП е да се назначи служебно ръководство там. Защо?

- Предвид ситуацията смятаме, че е особено наложително Изпълнителното бюро да свика Национален съвет, който да преодолее трудността. Това трябва да се разглежда като оздравителна мярка, а не като начин, с който да се разпореждат силово и да се нареждат определени кадрови решения. Организацията трябва да бъде в състояние сама да излъчи най-убедителните си кандидатури, зад които да застане единно и да постигне максимални резултати на идващите избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай