Другарска сеч на "Позитано" (ОБЗОР)

Другарска сеч на "Позитано" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Махат Кутев и Вигенин, слагат Стефанов от Търново. Скандали за тока и кой да преговаря с АБВ

Медийният секретар на БСП Антон Кутев от мандата на Сергей Станишев като лидер на червените и външният министър от кабинета "Орешарски" Кристиан Вигенин вече не са част от ръководството на БСП. Пленумът в неделя гласува освобождаването им от Изпълнителното бюро по предложение на председателя на партията Михаил Миков. Според запознати Миков не е разговарял с Кутев и Вигенин за освобождаването им. И двамата са сочени като приближени на Станишев, а махането им от Бюрото бе разчетено като чистка на приближените до предишния председател на партията. Социалисти обаче припомниха, че Вигенин е член и на Президиума на ПЕС, а само преди десетина дни бе преизбран на поста си от европейските социалисти. Както е известно, мандатът му на външен министър в кабинета "Орешарски" е критикуван от проруските настроени другари на "Позитано" 20.

Новото попълнение в Бюрото е Стефан Стефанов от Велико Търново, който бе зам. областен управител под Царевец. Червените очакваха персонални промени на върха на "Позитано" 20, а атаките бяха насочени главно към зам.-председателя на БСП Драгомир Стойнев, на когото преди седмици бе поискана оставката заради политиката му като икономически министър през (2013 - 2014 г.). На днешното заседание на НС на БСП точката за промените в ръководството бе трета от дневния ред. Още след речта на Миков обаче Стойнев взел думата и заявил пред соцактива, че е назначен за зам.-председател на партията точно от НС на БСП. "Вие гласувахте кандидатурата ми за министър. А ме предложи лидерът на БСП Сергей Станишев и министър-председателят, излъчен от БСП - Пламен Орешарски", припомнил Стойнев на своите. И призовал "БСП да се стегне и да спре да се държи лабилно, в непрекъснат обяснителен режим"."Какво ни раздели с Овчаров - не спор за политики, а моето решение да спра плащания от няколко милиона на месец за спрелия проект Белене, които аз прекратих. Ако говорим за цената на тока, само на Иван Костов ли е грехът за договорите на американските централи и не подписа ли Овчаров гаранциите по договорите?, запитал Стойнев. Овчаров обаче го репликирал, че не може да приписва всички позитиви на себе си, а негативите да отбелязва на другарите си. Червените минали към обсъждане на декларацията си против разполагането на тежка бойна техника в България по линия на НАТО. В нея социалистите заявиха, че "За България и българите Русия не е военна заплаха!".

В последния абзац на декларацията бяха осъдени терористичните атаки от петък. Караниците дали Стойнев да остане в ръководството така и не се състояха в последната част на червеното заседание. За сметка на това обаче след обявените промени за Кутев и Вигенин лично Кирил Добрев поискал аргументация от Миков защо ги маха от Бюрото броени месеци преди изборите. След това Миков директно казал на Добрев, че не той е човекът за разговори с АБВ по линия на кандидат-кметове. Добрев обаче заявил, че щом кмет на БСП иска среща с АБВ чрез него, то той ще му помогне за нея. Пловдивският червен лидер Георги Гергов скастрил Добрев и Стойнев за поведението им по време на пленума. Но Стойнев припомнил скандала, тръгнал от думи на Гергов, че висш функционер на БСП е вземал комисиона от КТБ. И попитал има ли такъв човек в залата, за да не стане още по-голям резил, като падне банковата тайна за трезора. На заседанието се стигнало и до въпроса кой от кандидатите за лидер на БСП все пак е предлагал подкуп на Миков да се откаже от надпреварата за поста миналото лято. Самият Станишев присъствал на пленума известно време и призовал червените да дискутират не за миналото, а за бъдещето.

"Позитано" обещава за вота: Денонощни аптеки и евтини забавачки

Нашите ангажименти пред гражданите и отликата на нашите кандидати за кметове и общински съветници намират израз в стандартите за лява политика в местната власт. Това пише в платформата на БСП за местните избори през есента. Документът започва с кратка ретроспекция: "Ние, социалистите, сме продължители на повече от стогодишна традиция в местната политика, намерила израз още в практиката на десетки комуни, особено през първите десетилетия на миналия век". Сред обещанията на червените са "осигуряване на двупосочен транспорт от всяко населено място до общинския център поне няколко пъти седмично". "Всяка община - с осигурено аптечно обслужване на населението. Всеки областен град - с денонощна аптека", пише още в платформата за ляво управление. Социалистите обещават управляваните от тях общини да покриват "поне 50% от таксата за детска градина, а за семействата с малки доходи и имущество - повече". "Драги съотечественици, реализацията на левите стандарти в местната власт ще доведе до ограничаване на бедността, до повишаване на икономическата и гражданската активност и до подобряване на условията на живот в българските общини", завършва документът на БСП.

Няма драма

Михаил Миков, председател на БСП

Няма драма в промените. Смятам, че и занапред Кристиан Вигенин и Антон Кутев ще продължат да работят с опита и знанията си за резултатите на БСП.
Единодушният избор на Стефан Стефанов за член на Изпълнителното бюро е отговорност и ангажимент за него. Биографията му е изцяло свързана с БСП и трябва да има такъв тип развитие в партията.
Няма друга партия, която по такъв внимателен начин да поставя на първо място политиката в навечерието на местните избори.

Беше пленум на действието

Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП

Пленумът на БСП се превърна в пленум не само на истината, но и на действието. България навлиза в нов период и БСП съзнава отговорността, че трябва да даде нова посока и да очертае модел, с който страната да се измъкне от двете десетилетия, които гражданите очертават като неуспешни за развитието на страната. Левицата се обявява срещу икономическите и външнополитическите зависимости в политиката и настоява за разкриване на информацията за фалиралата КТБ, както и за цялата банкова система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай