ДПС защити Турция, БСП напусна възмутено

ДПС защити Турция, БСП напусна възмутено | StandartNews.com

Депутатите на двете партии взаимно се бойкотираха с излизане от пленарната зала

БСП и ДПС кръстосаха шпаги, след като застанаха на противоположни позиции във връзка с инцидента със сваления руски Су-24 от турските изтребители вчера, съобщава Канал 3. Депутатите им се бойкотираха едни-други взаимно и демонстративно напускаха и се връщаха в пленарната зала, докато в единия случай говореше лидерът на ДПС Лютви Местан, а след него и зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов.

Социалистите тръгнаха да напускат в знак на протест още в мига, когато Местан направи констатацията, че "руската военна авиация нарушава многократно въздушното пространство на Турция". Той подчерта, че това проличало и в позицията на НАТО от снощи. Нарушаването на въздушното пространство и суверенитета на държава-членка на Алианса е нарушаване на суверенитета на самия Атлантически съюз, заяви Местан. Налице е информация, че това се е случило въпреки многократните официални предупреждения отправени към руския посланик в Анкара и към военни аташета, допълни той и оневини Турция, че е защитавала своя суверенитет.

Видях, че колегите ми от "БСП-Лява България" напуснаха залата след току-що чутия едностранен подход към инцидента, отвърна в реципрочна декларация Янаки Стоилов. Зам.-шефът на БСП изрази възмущение от "опитите на едни или други парламентарни групи да говорят от името на част от факторите и от името на международни организации" и отсече, визирайки ДПС: "Не искаме да бъдем адвокати само на едната страна". "Призовавам ви за такова отговорно и преди всичко национално поведение в интерес на Република България", добави зам.-председателят на парламента, докато в същото време депутатите на ДПС демонстрираха своето несъгласие с напускане на залата. БСП поиска още страната ни в лицето на президента, правителството и парламента да заеме единна позиция по инцидента.

Стоилов попита още, когато се водят военни действия, по кои правила на войната се стреля по пилоти, които са успели да се спасят от свален самолет. Тези, които са ги убили, трябва да бъдат изправени пред съда, изригна социалистът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай