ДПС зад Кристалина за еврокомисар

ДПС зад Кристалина за еврокомисар | StandartNews.com

България я подкрепя, заяви Местан. Не знам какво е свършила, призна Кутев

София. България подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител по външната политика на ЕС. В това увери лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Докато български представител има шанс да заемем тази висока позиция, въпрос на национална отговорност е ние всички да направим необходимото това да се случи", категоричен бе той. Според него шансовете на Георгиева са факт и са "подсказани и от важни външни фактори". Лидерът на Движението припомни, че министър-председателят Пламен Орешарски ясно е заявил подкрепата си за нея. Вчера премиерът потвърди това, като посочи, че е добре за номинацията да има политическо съгласие, каквото няма за външния министър Кристиан Вигенин. "Не беше редно този кабинет да вземе каквото и да е друго решение, докато нямаме отговор на въпроса кой ще е Върховният представител на ЕС по външна политика", коментира още Местан.

Депутати от БСП дадоха да се разбере, че не са съгласни Кристалина Георгиева да бъда еврокомисар. "Лично за мен няма достатъчно основания да я подкрепим, защото аз нямам достатъчна информация за това какво е свършила", каза той. От думите му стана ясно, че новият лидер на БСП ще вземе окончателното решение по този въпрос. "Може би ще имаме становище след конгреса на партията тази неделя", каза още Кутев. Очаквано идеята Кристалина Георгиева да получи втори мандат в Европейската комисия се приема доста радушно от ГЕРБ. "Тя е доказала, че работи успешно в европейските институции и би била добра номинация", заяви вчера зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева. "Ние ще настояваме тя да бъде новият-стар еврокомисар на България", коментира още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай