ДПС взима 51 000 гласа от Турция

Доган забранил преговори с ГЕРБ

ДПС взима 51 000 гласа от Турция | StandartNews.com

София. Около 51 000 гласа от Турция получава ДПС, научи "Стандарт" от партийни източници. Опонентите им от формацията на бившия им съпартиец Касим Дал са спечелил около 8000 бюлетини.

В ДПС били изключително доволни от резултата въпреки големия отлив в сравнение с парламентарните избори през 2009 г. Тогава за ДПС от Турция дойдоха 89 446 гласа, но и избирателната активност бе по-висока - 60,2%. А сега е 51,33%. В движението обаче са доволни, защото данните сочат, че изселниците стоят зад тях въпреки топлите отношения на управляващата в Турция партия на Реджеп Ердоган с ГЕРБ и с Дал.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган казал на своите в никакъв случай да не водят преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство. В малките часове в понеделник сутрин цялото партийно ръководство отишло при него в т.нар. сарай в Бояна след пресконференцията в НДК. Доган бил изключително доволен от изборите, въпреки че като цяло партията има спад в подкрепата на електората си. Позицията, че няма шанс за съюз с ГЕРБ, бе съобщена по-рано от лидера на движението Лютви Местан. Вчера сутринта заместникът му Христо Бисеров бе още по-категоричен: "Няма да подкрепим ГЕРБ. Да не ни търсят. Тяхното управление беше авторитарно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай