ДПС ще гласува "за" актуализацията на бюджета

ДПС ще гласува "за" актуализацията на бюджета | StandartNews.com

Лютви местан бе категоричен, че ще върне мандата

София. На 4 август от 14:00 часа цялата група на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува "за" актуализацията на бюджета на НЗОК и бюджета на държавата. Така разбираме своята политическа последователност и отговорност. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след днешното провалено пленарно заседание, на което ГЕРБ обяви, че се отказва от актуализацията на бюджета и депутатите повече няма да влизат в зала.

ДПС носи тази отговорност и има готовност да подкрепи двете актуализации, категоричен бе той. "Оттам – нататък тези, които по съдържателен или тактически характер няма да участват в гласуването или няма да влязат в зала, трябва да носят своята отговорност, добави лидерът на ДПС.

ДПС връща мандата

Във връзка с очакваното връчване на мандата на ДПС днес в 14 часа , Местан подчерта, че ще го върне.

"Въпросът е твърде странен, защото това, което ще се случи формално след около час и половина при президента, е формален акт на онова, което вече се случи на 29 юни на първите консултации при него, когато се споразумяхме, че вървим към предсрочни избори и нито една политическа сила няма да прави опит да състави кабинет", каза Местан.

"Въпросът ви вероятно е породен от продуцирани съмнения, а кой и защо ги продуцира, също е въпрос, на който не съм в състояние да отговоря, защото не искам да се занимавам с психоанализа", добави лидерът на ДПС в отговор на въпроса дали ще върне мандата. "Струва ми се, че всички тези предложения и внушения ще увиснат във въздуха към 14:02 часа. Ако след това някой се почувства неловко, това си е негов проблем", подчерта той.

Поведението на ДПС е предвидимо

На въпрос как си обяснява рязката смяна в позицията на ГЕРБ Местан отвърна, че ще говори само за ДПС, а не за останалите политически партии.

"Поведението на ДПС е достатъчно ясно и предвидимо, особено от евровота насам. Всички наши действия се разполагат именно в онова, което уж консенсусно определихме като плавен преход към политическа стабилност. Ние дадохме своя принос и смятам, че сме единствената партия, която остана последователна и вярна на постигнатото съгласие при президента. Поведението на другите партии е въпрос на тяхна отговорност и решение", коментира Местан.

Постигнатото съгласие при консултациите да се материализира

Относно това дали са необходими нови консултации при президента Местан отговори, че консултациите са много хубаво нещо, стига постигнатото съгласие на тях да се материализира като окончателни актове. "В против случай думите девалвират, а оттам се обезсмисля и самата политика. Поради тази причина е добре по-трудно да постигаме съгласие, по-трудно да се ангажираме с думи, но когато сме го сторили, да извървим докрай пътя".

"Нямаме право да съучастваме в процеса на тоталното девалвиране и изхабяване на доверието в политическата система. Това е наша обща отговорност", подчерта Местан и дори подкрепи думите си с библейското "Вкупом съгрешихме, вкупом непотребни станахме".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай