ДПС с тур на благодарността

ДПС с тур на благодарността | StandartNews.com

Партията остава в готовност за избори, но ще подкрепи кабинета за вота

Ръководството на ДПС тръгва другата седмица на тур в цялата страна, за да благодари на избирателите си за доверието. Партията ще се поддържа в готовност за избори, но и ще подкрепи правителството на Пламен Орешарски на вота на недоверие, стана ясно след съвместното заседание на Централното оперативно бюро и на депутатите от движението вчера.

В четвъртък ДПС ще гласува "против" вота на недоверие срещу кабинета за енергетиката, поискан от ГЕРБ. Пред съпартийците си лидерът Лютви Местан направил първия анализ на резултатите от евровота на 25 май, научи "Стандарт" от присъствали. От изявлението му станало ясно, че на практика страната е в предизборна ситуация, но не е ясно кога ще има нови избори. Всичко зависело от поведението на останалите партии. "В политиката не трябва да се действа емоционално към тези, които се обявяват за победители", казал Местан. И дал пример с различните реални гласове, които взимат при отделен тип гласувания десните - и ГЕРБ, и партиите, обединени в Реформаторския блок. ГЕРБ например сега получили около 200 000 гласа по-малко в сравнение с предсрочните парламентарни избори през 2013 г. Партиите в Реформаторския блок пък миналата година сумарно имали около 400 000 гласа, но сега взели 140 000. Според депесари в момента нито един от опонентите им не е готов за нови избори за Народно събрание. При гласуване за национален парламент ДПС би добавило към резултата си около 150 000 гласа от Турция, тъй като тогава няма уседналост. Движението се поздравило с около 40 000 гласа ръст в подкрепата. Отделно невалидните им бюлетини са около 10-12 000. На евровота ДПС спечели четири кресла в Брюксел - колкото партньора им във властта БСП. Движението се нареди трето по резултат със 17,26 на сто от гласовете. Първи са ГЕРБ с 30,40%, което е равно на шестима евродепутати, а втори са червените с 18,94% от реалните гласове.

ДПС ще направи внимателен анализ на гласуването по региони следващата седмица с областните председатели на партията. Тогава щяло да стане ясно какво точно послание дават избирателите. Засега нямало "индикации за пълно отрицание на настоящата власт, нито за тотално налагане на нов лидер в политиката".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай