ДПС с остра декларация за референдума в Турция

ДПС с остра декларация за референдума в Турция | StandartNews.com

ДПС излезе с остра реакция срещу референдума в Турция. Карадайъ, която е разпространена от пресцентъра на партията. В нея се казва:

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми госпожи и господа Народни представители,

Уважаеми господа Министри,

Движението за права и свободи със загриженост и безпокойство следи събитията в съседна Македония. Случващото се там е логично следствие от процесите, които текат в тази страна. И не само в Македония, но и в други държави от региона.

ДПС винаги е подчертавало, че крайния национализъм, който разделя гражданите по етнически и религиозен признак е опасен за всяка държава. А на Балканите е взривоопасен.

Профилът на тези, които създават безредици и етническо противопоставяне в Македония е същият, като крайните националисти в България.

Дори има съвпадение и във имената на някои от политическите формации. По тази, а не по друга причина, ДПС смята, че толерирането и включването във властта на крайните националисти е опасно, защото рано или късно торпилира етническия мир.

Българският етнически модел, доктрина на д-р Ахмед Доган, отстояван от ДПС при всички обстоятелства през последните десетилетия е в основата на етническия мир в България. Но Българския етнически модел изисква усилия не само на една партия и една етническа група, а на всички партии и на всички етноси и цялото общество. Това е поуката за нас от събитията в съседна Македония.

Призоваваме всички още веднъж да прочетем посланието на г-н Доган от 16 март тази година, защото там се съдържа предупреждението за тези процеси, както и решението им – обединителния патриотизъм като алтернатива на войнстващия национализъм.

Призоваваме институциите и политиците в Македония към разум и демократично решаване на проблемите. А българските политици към два пъти повече разум и отговорност за бъдещето. А Народното Събрание да приеме обща позиция на Република България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай