Изгърмя централният бушон

Опозицията иска и главата на Бойко

Изгърмя централният бушон | StandartNews.com

Политически реакции за уволнението на вицепремиера Симеон Дянков:

ДПС: Опит да се спаси кабинетът

Оставката на финансовия министър Симеон Дянков е опит да се спаси правителството като се изгори централният бушон, за да не изгори инсталацията. Това заяви пред БНР зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Според него обаче този опит е циничен и няма да пожъне успех.

"Това не е съобразяване с проблемите на хората, нито с реалната обстановка в страната, а опит да се спаси целия кабинет. От това няма полза никой", подчерта депутатът.

"Нашата позиция е ясна и отговаря на нуждите на гражданите. Страната има нужда от незабавна промяна, а българите ще кажат каква ще е тя", допълни Цонев. Според него е нужна незабавна оставка на кабинета и предсрочни избори през април.

София. Уволнението на Симеон Дянков не решава проблемите, нужно е премиерът незабавно да подаде оставка и да се сформира ново правителство. Това заявиха от Синята коалиция и "Единство".

ДСП и "Единство" поискаха оставката на Борисов

Оставката на финансовия министър е изкупително жертвоприношение, но както винаги, жертвата няма нищо общо с проблема, каза лидерът на ДСБ Иван Костов. "Без ново правителство и нови правила, няма как нещата да се случат", допълни Мартин Димитров.

От коалицията поискаха премиерът да подаде оставта, а парламентарните партии да не политизират протестите на гражданите. Обединението предлага и декларация за преодоляването на социалната криза, която да бъде приета от 41-ото Народно събрание.  

В нея се настоява парламентът да приеме пакет от мерки срещу всяка злоупотреба на монополите, а новото програмно правителство да го приложи. Според ДСБ и „Единство” икономическите министри и всички контролни органи трябва да предложат нови европейски правила за пряка защита на потребителите и санкциониране на нарушителите.Възможни мерки са промяна на методиката за образуване на цените на електроенергията, която да изключва признаването на кражбите като разход. Също така да не признава разходите за доставки без обществени поръчки. Сред другите мерки, предложени от ДСБ и „Единство”, са създаване на енергийна борса за свободно предлагане на електроенергия за фирмите.

Според сините е необходима и пълна смяна на съставите на всички контролни органи. Назначаване на нови ръководства от Народното събрание с право да бъдат отзовавани при несправяне с възложените им функции.

БСП: Оставката е закъсняла
Оставката на Симеон Дянков е част от политическите маневри на ГЕРБ. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него ходът има за цел управляващите да запазят властта още малко.

"Министрите са изпълнители на волята на Бойко Борисов, те са негови слуги, независимо как се казват", подчерта Станишев.

"Всичко това са панически ходове за отклоняване на вниманието от същинските проблеми - на обществото, на икономиката, на хората. И как да се окопаят във властта, как да я задържат за още няколко месеца и те да направят избори", каза Станишев.Според него изхода от тази ситуация може да бъде само политически.

"Нови избори, на които хората да дадат своето доверие на тези, на които вярват е изходът от ситуацията. Това правителство и този парламент загубиха пълно доверие заради политиката да унищожават институциите в България", допълни Станишев. Той добави, че фискалният резерв е паднал под законово допустимата граница.

"Изхарчиха всички пари на държавата, сега пускат нова емисия облигации с падеж след изборите", каза Станишев.

$Промените в правителството са очаквани, но те не могат да решат проблемите на управляващите", заяви депутатът от БСП Антон Кутев пред БНР.

"Хората вече не протестират за политика, а за това, че живеят лошо. Оставката на Дянков 5 месеца преди изборите просто не им решава проблемите", каза Кутев.
Според него, ако отстраняването на Дянков беше дошло преди съставянето на последния бюджет, може би щеше да има някакъв резултат.
"А между другото е възможно и протестите да не бяха такива, ако Дянков си беше подал оставката преди последния бюджет", допълни Кутев.
НДСВ: Премиерът загуби шанса си за втори мандат

София. Премиерът вече загуби шанса си за втори мандат, коментира председателят на НДСВ Христина Христова.

Не знам дали някой се учудва, че някой министър на ГЕРБ си подава оставката – това е министърът, който най-малко 7 пъти ни "извади" от кризата, който 4 години не намери начин да използва държавния бюджет за стимулиране икономиката на България, коментира Христова уволнението на финансовия министър Симеон Дянков.

Хората излязоха на улицата да протестират срещу ЕРП-тата, но ние мислим, че те се бунтуват срещу управлението. Безхаберието и "калинките" са полазили навсякъде и хората искат да се отърсят от този кошмар, смята Христова, цитирана от БГНЕС. Има вече гласове за смяна на правителството. Такава ситуация не е била по време на прехода, но дори през 1997 година нямаше бунтове в 35 български града, констатира Христова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай