ДПС би подкрепило вот на недоверие

ДПС би подкрепило вот на недоверие | StandartNews.com

Централният съвет на Движението за права и свободи задължава всички структури на партията да водят политика за демонтаж на коалицията с националистически партии. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг по време на годишното заседание на Централния съвет на партията. За осъществяване на тази цел те се задължават да използват всички позволени демократични, политически и парламентарни средства, включително вотове на недоверие към правителството. 

"Участието на националисти във властта е шамар върху демократичното лице на България", заяви лидерът на ДПС. Омразата в действие и агресията са на власт, каза той и посочи, че управляващата партия ГЕРБ подражава на националистическите партии.

"Загробването на ГЕРБ не е наш проблем, но тяхното поведение и политика загробват и държавата. Демокрацията е заплашена, стабилността на страната е под заплаха и това изисква спешни действия от нас", категоричен бе Карадайъ.

На заседанието представителите на ДПС са получили ясен мандат за работа с всички демократични средства за разобличаване на антидемократичното управление на страната, каза в изявлението си той. "Време е за решителни действия за изваждането на националистите и всички, които са с тях, от властта", призова съпартийците си Карадайъ. По думите му, те са длъжни да защитят демократичните европейски ценности и стабилността на България в името на всички български граждани. 

Председателят на ДПС представи на медиите двете решения, приети до момента на годишното заседание на ЦОП. 

След задълбочен анализ на последните избори, висшият партиен орган е отчел, че резултатите от изборите не налагат участието на националистическите партии във властта.

"Управляващата коалиция е вредна за страната - тя създава условия за разрушаване единството на нацията, нанася удар върху европейското лице на България, поставя под въпрос Председателството на съвета на ЕС", заяви Карадайъ. По думите му, властта легитимира откровени расисти и фашисти, легитимира езика на омразата. Централният съвет оценява като правилна политиката, насочена към отстраняване на националистите от властта и действията, с които бе показано истинското им лице, гласи решението. На база на това задължава всички структури на партията и представителите й в държавната и местната власт, както и в Европейския парламент, да водят политика за демонтаж на коалицията с националистическите партии, включително чрез вот на недоверие. 

Второто решение, отчитайки значението на Председателството като възможност за отстояване на мястото на България в променящия се ЕС и отстояването на демокрацията в България, застрашена от националистите в коалицията, възлага на ДПС провеждането и поставянето в дневния ред на АЛДЕ партията следните приоритети: повече Европа на съединението, мястото и бъдещето на Балканите по модела на Българския етнически модел, превръщане на Балканите и България в зона свободна от радикализъм и национализъм.

"Преформатирането е неизбежно", отсече Карадайъ в отговор на журналистически въпрос относно плановете на партията. "Дали чрез предсрочни избори или по друг начин, преформатирането е задължително".

"Председателството не може да бъде алиби за коя да е власт, още повече власт с участието на националисти", каза още председателят на ДПС.

Годишното заседание продължава. То е посветено на анализ на общественополитическата обстановка, състоянието на структурите на партията и се очаква да се набележат конкретни мерки и действия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай