ДПС атакува Патриотите за Ньойското шествие

ДПС атакува Патриотите за Ньойското шествие | StandartNews.com

Държавните институции - президент, председател на НС, премиер да се разграничат от антидържавните прояви на националистите и опитите им за прекрояване на границите. Това призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група в знак на протест срещу шествието анти Ньойския договор, което проведоха националистите през уикенда.

"На 26 ноември 2017 г. с поредица от факелни шествия, организирани от ВМРО и други националистически организации, афишираха напиращия реваншизъм на българските националисти, този път в рамките на исторически реминисценции", заяви Карадайъ.

Според него това "използване на исторически факти, чието действие е отдавна суспендирано от последващи договори, представлява опасен опит за създаване на настроения за действия за прекрояване на национални граници, което е недопустимо, защото отрича основни принципи на нашия общ европейски дом".

По думите му такава проява подкопава мира и стабилността у нас, в региона и в Европа. Те не са даденост и за тях трябва да се полагат усилия и всички национално отговорни партии дължим това в името на бъдещите поколения, категорични бяха в декларацията си от ДПС.

Карадайъ напомни, че днешните ни граници са определени от Парижкия мирен договор, подписан след Втората световна война през 1947 г. Лидерът на ДПС не подмина да разкритикува и партията-мандатоносител за поощряването на националистите и техните действия.

Според Карадайъ лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов говори, че за него е важно да се пази етническият мир, а в същото време се прави, че не забелязва действията на коалиционните си партньори от Обединените патриоти. "Не е нормално едно да се говори, друго да се върши, трето да се мисли, четвърто да се провокира", завърши Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай