Дончева удря рамо на Фандъкова за кмет

Дончева удря рамо на Фандъкова за кмет | StandartNews.com

Партия „Движение 21" на Татяна Дончева вероятно ще подкрепи столичния кмет Йорданка Фандъкова на предстоящия местен вот. "Тя е напълно убедителен кмет", заяви самата Дончева на пресконференция днес в новия си офис. Всичко ще стане окончателно ясно в навечерието на местните избори.

Дончева уточни, че за предстоящия местен вот формацията ще предложи самостоятелни листи във всички областни градове в страната и в голяма част от по-големите градове. В момента тече процес на издирване, разговори и убеждения на кандидати. „До този момент с нас не са водени разговори от страна на БСП и АБВ да се явяваме коалиционно на изборите. Това са спекулации и ние няма да участваме в процеса на оздравяване на БСП, за да ги подкрепим на вота", заяви още Дончева. Тя уточни, че формацията ще издигне кандидати на определени места, а в някои градове ще подкрепи кметове, които добре са си вършили работата.

От партията са категорични, че в местната власт трябва да започне незабавен процес на обновяване на политическия елит, като в управлението на общините влязат млади хора.
„Единствено обновяване в системите на местно ниво ще доведе до промяна на политическата система", категорична е Дончева. И допълни, че от формацията ще залагат на нови лица с добри административни умения, които са харесвани по места и имат добри шансове. Малко вероятно е партията да подкрепи партийни кандидати.

Дончева коментира и въпроса за съдебната реформа. "Движение 21" е категорично за радикална реформа, като настоява за нова уредба на ВСС и изваждане на прокуратурата от съдебната система. Според партията са необходими и други форми на отчетност на съдебната пред останалите власти. За движението внесените промени в Конституцията са неудовлетворителни, а разделението на ВСС на колегии няма да реши проблемите в съдебната система. „Само дълбоки конституционни промени могат да дадат шанс за реформа", категорична е Дончева.

„Движение 21" излязоха и с позиция относно ситуацията в Гърмен. Те изразиха загриженост от използването на конфликта за тяснопартийни и изборни цели чрез подклаждането на омраза между българи и роми и излишно нагнетяване на напрежение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай