Дончев: Турция е по-отговорна за бежанците от други държави

Дончев: Турция е по-отговорна за бежанците от други държави | StandartNews.com

Турция е по-отговорна от някои държави членки на Европейския съюз по отношение на бежанците, смята вицепремиерът Томислав Дончев. Думите му по бТВ идват в отговор на решението ЕС да отпусне 3 млрд. евро на Турция за имигрантите, за които държавата се грижи. Дончев напомни, че Турция е похарчила много повече досега за бежанците, които са на нейна територия.

Все още няма решение откъде ще дойдат тези 3 млрд. евро, позицията на България, че не трябва да бъдат намалявани средствата за оперативни програми, уточни вицепремиерът. Според него Турция не използва бежанската вълна за натиск върху ЕС.

На въпроса дали икономически санкции на Русия срещу Турция ще донесат ползи за България, Дончев напомни, че има контрасанкции на Русия за държавите от ЕС и от тях пострадаха много български производители. По думите му страната ни е не е пряко застрашено от конфликта между Русия и Турция, но не бива и да се внася изкуствено спокойствие.

Относно жп линията по пътя на коприната, която Китай иска да строи и която минава и през България, Дончев обяви, че това е възможен проект, но няма да стане за 1-2 години. Нов блок на АЕЦ "Козлодуй" китайците биха построили, ако е икономически изгодно за тях. Нашата държава няма да поема ангажимент към такъв проект, уточни Дончев.

На въпроса как живеят хората в Китай, той отговори, че там организацията на живот е много по-различна от тази в Европа и доскоро дори не е имало платен годишен отпуск, само 1-2 дни за Нова година.

Томислав Дончев коментира и състоянието на язовирите, които са държавна собственост. Той призна, че има съоръжения, които не са в добро състояние и съществува проблемът на прехвърляне на отговорността между държавата и местната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай