Дончев: Прибързаното решение не е на висотата на нашите стандарти

Дончев: Прибързаното решение не е на висотата на нашите стандарти | StandartNews.com

София. „Решението действително е взето бързо. Не на висотата на тези стандарти, които обикновено изповядваме", призна вицепремиерът Томислав Дончев по Нова ТВ по повод спорните промени в пенсионното осигуряване. 

Гласуваната в петък поправка предвижда новопостъпилите на пазара на труда да имат една година, за да решат къде да се осигуряват за втора пенсия, а ако не го сторят, вноските им автоматично минават в НОИ.

Томислав Дончев коментира, че предложението е събрало критики в три посоки - начина, по който е взето – бързо, второ - лимитираният срок ограничава правата и трето – реверсивността (прехвърляйки се от фонд във НОИ, дали имате право да направите обратното).

„Упрекът, е че решението е взето прекалено бързо – само за една седмица, е основателен, но не съвсем. Разработвайки предизборната програма, подобно решение беше дискутирано. Но когато говорим за промяна, тя може да касае реверсивността", добави Томислав Дончев и подчерта, че най-важното е, че всяко лице ще има възможност да избира.

По думите му има уговорка следващите седмици да тече разговор по отношение на двете критики – да има промяна за по-дълъг срок лицето да избира, както и за реверсивността.

„Месец януари е напълно достатъчен срок да се вземе решение по въпросната наредба", заключи вицепремиерът Томислав Дночев.

"Предвид ситуацията, ако се бяхме отдали на 4-месечна дискусия, сега щеше да е трудно или почти невъзможно каквото и да било решение да се вземе. Тук темата се оказа нервозна, имаше емоционални реакции от различни гледни точки, дори и опити за натиск", обясни още Томислав Дончев, но отказа да коментира какъв точно е бил натискът.

„Това предложение предизвика много скандали. Добре е, когато има различни гледни точки и спор. А и няма решение, което да се радва на еднозначен консунсус", заяви Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай