Докладът за национална сигурност мина въпреки БСП и ДПС

Докладът за национална сигурност мина въпреки БСП и ДПС | StandartNews.com

ДПС и БСП не подкрепиха доклада за националната сигурност за 2016 г., но той мина на косъм. 8 депутатски гласа не достигнаха, за да се сгромоляса документът, както в някои от парламентарните комисии.

Докладът за националната сигурност е страшно закъснял, той трябваше да е готов до края на март и това е първата заплаха пред националната сигурност, констатира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той изреди редица слабости на доклада и посочи, че вътре ги няма проблемите, които засягат конкретния човек и изреди бедност, демографска криза и безработица. Щеше да има повече достойнства, ако беше по-реалистичен и по-критичен, смята лидерът на ДПС, като добави, че не са достатъчно задълбочени анализите за здравеопазването, образованието, бежанците и отношението към малцинствените групи. В констатациите за крайнодесните, крайнолевите и анархистките организации липсва уточнението, че част от тях са поканени и участват в управлението на страната. Национализмът е крайна идеология и не може да бъде умерен, напомни лидерът на ДПС. "Докладът трябва да е по-близък до отделния човек, до неговите проблеми, но за това е необходимо държавническо мислене и стратегическо подреждане на приоритетите.

Нашата критична оценка за доклада не е самоцелна, подчерта той и допълни, че предизвикателствата пред националната ни сигурност са много. Посочването на заплахите и рисковете трябва да бъдат заедно с идентифицирането на причините, а това в доклада липсва.

Лидерът на ДПС цитира текста, че констатацията за радикализирането на някои малцинствени групи е много общо формулирана, но е достатъчно тревожна и е трябвало да присъства по-отчетливо в доклада. Това обаче липсва, категоричен е Карадайъ. Според него има повърхностен подход с изредени констатации, но без причинно-следствена връзка. "С това явно се изчерпват усилията, а може би и възможностите на правителството", посочи Карадайъ. Той прогнозира, че и следващият доклад ще е същият и добави: "Нещо повече - сигурно ще липсва и оценката за вицепремиери които рушат държавността и са опасност за националната сигурност".

Соцлидерът Корнелия Нинова пък обясни отрицателен вот след гласуването, като обобщи: "Докладът за националната сигурност показва цялата несъстоятелност на правителството на Борисов". В него се се отчитали направените реформи, например в образованието, в същото време се посочвало, че неграмотността се увеличава, а за финал се обещавало: "Ще продължаваме по същия път".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай