Докладът за КТБ ще е технократски

Докладът за КТБ ще е технократски | StandartNews.com

Какъв сигнал даваме за бизнес климата, запита Орешарски за спрените обществени поръчки

Прави ми впечатление, че в обществото се нагнетява голямо очакване по отношение на доклада за КТБ от "Аликс партнърс", но това ще бъде по-скоро технократски доклад, който ще направи преглед на портфейла на КТБ. Това каза бившият премиер Пламен Орешарски пред bTV по повод на документа, който днес трябва да бъде на разположение на депутатите в народното събрание.

Както вече стана ясно министър-председателят Бойко Борисов разпореди докладът да бъде предоставен на народните представители в секретната секция на парламента. Орешарски допусна, че в материалите от "Аликс партнърс" ще се установи как една немалка част от кредитите са раздадени необезпечено. "Но до тук. Не вярвам, че докладът ще стигне до пътя на тези кредити - авторите на доклада са експерти, те не са разследващи", посочи Орешарски. И уточни, че тяхната задача е максимална част от тези кредити да бъда върнати. Орешарски обаче прогнозира, че както показва практиката от фалиралите банки през 90-те години, много малко от раздадените средства могат да се върнат обратно.

По повод на откритите в контейнери унищожени документи, свързани с КТБ, бившият премиер отбеляза, че "ако тези документи са много важни, те са стояли година и повече след фалита - който е трябвало, ги е видял". По темата със спрените обществени поръчки Орешарски заяви: „Не защитавам никакви фирми – въпросът е принципен. Трябва да следваме закона, ако той не е добър, да го променим". И допълни, че спирането им трябва да е принципно и в рамките на закона, а не "законни са, но будят съмнение".„Не защитавам никакви фирми – въпросът е принципен. Трябва да следваме закона, ако той не е добър, да го променим", отбеляза Орешарски. И запита:"Какъв сигнал даваме към бизнес климата?". "Ако бях получил писмо с куршум, никой освен специалните служби нямаше да разбере", каза още бившият министър-председател. По думите му специалните служби са длъжни да вземат отношение и да реагират към всички сигнали, касаещи политици у нас и това не се случва за пръв път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай