Договорът за приятелство с Македония влезе в сила /ИЗЯВЛЕНИЕ НА БОРИСОВ/

фото Канал 3

Договорът за приятелство с Македония влезе в сила /ИЗЯВЛЕНИЕ НА БОРИСОВ/ | StandartNews.com

България и Република Македония размениха ратификационните документи, с които влиза в сила договорът за приятелство между двете страни.

Подписи под Протокола на официална церемония в Министерски съвет в сряда сложиха първите дипломати на държавите – вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров.

Договорът беше подписан на 1 август 2017 г. от министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев, а в началото на тази година беше ратифициран от парламентите на България и на Република Македония.

С подписването на Протокола за размяна на ратификационните документи приключва напълно процедурата по влизането на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество в сила.

Искам да поздравя парламентите на двете държави. Ясно е, че ние като правителство бяхме храбри и направихме нещо добро и за двете страни. Така че специални поздрави на Зоран и оттук нататък имаме доста практическа работа, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

„Утре има среща на транспортните ни министри и всяка фаза по основните транспортни коридори – 4, 8 и 10, да ги подготвим и да ги докладваме на 1 март. Поканили сме премиерите на балканските държави, където минават тези коридори, и на срещата ще запознаем с всичко Европейския съвет. Мисля, че ще убедя всички, защото това, което предлагаме, трябва да стане. А стане ли – Балканите ще бъдат красота! А ще стане, защото вече са на масата", каза още премиерът Борисов.

Той обясни, че следващата седмица – на 26 февруари, в Лондон Европейската банка за възстановяване и развитие е поканила на среща премиерите на Балканите. „Така че имаме едно доста силно финансиране – Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Така че ние трябва да сложим на масата трите неща, които искаме – магистралите, жп линиите и дигиталната инфраструктура. В бюджета има 30-40 млрд. евро, свързани с тази инфраструктура", обясни Борисов.

Той коментира и спора на Гърция и Македония за името на македонската държава. „Винаги много внимавам да не излезе, че даваме съвети на другите страни, но ако Скопие и Атина бъдат храбри и намерят решение за спора на името, ще видите как в рамките на месеци нещата ще се развият в много добра посока. Така че стискам палци, България ще бъде конструктивна, взимането на това решение е важно", каза Борисов.

"Мисля, че днес е много важен ден за отношенията ни. Може би, символиката на 14 февруари, ми позволява да кажа, че днес историята се усмихна на България и Македония, а бъдещето им се отвори. Това каза министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров.

„Имаме съвсем различни отношения, още преди договорът да влезе в сила", коментира той. „Утре министрите по транспорт на България, Македония и Албания имат среща, за да конкретизират обвързването, сближаването и улесняването на пътния и железопътния транспорт и ръстът в туризма", обясни Никола Димитров и допълни, че страните ни имат много близки политически отношения. „Има много въпроси, които ни свързват и много общи интереси", посочи той. „Имаме късмет, че се случва тази еволюция на отношенията между двете държави тогава, когато България председателства Съвета на ЕС", коментира македонският външен министър. „Благодарни сме, че успяхте с лидерството на премиера Бойко Борисов в това да има толкова голямо внимание на страните членки на ЕС върху нашия регион. Имаме шанс с изправена глава да продължим напред", заяви Никола Димитров. „Чест за мен е, че съм тук", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай