Доган със знак "Стефан Стамболов"

Доган със знак "Стефан Стамболов" | StandartNews.com

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, академик Светлин Русев и кметът на Бургас Димитър Николов бяха отличени с почетния знак за лидерство "Стефан Стамболов".

Наградите бяха раздадени на Десетата научна сесия по проблеми на лидерството днес в Националния военно-исторически музей. Организатори на форума са Институтът за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към Университета по библиотекознание и информационни технологии, Институтът за изследване на населението и човека към БАН, Националният военно-исторически музей към МО.

Почетният знак на Ахмед Доган е за личен лидерски принос към държавността, а на доайена на българските художници и колекционери Светлин Русев за личен лидерски принос в духовността. Очаквано, един от най-добрите кметове на ГЕРБ Димитър Николов бе отличен за лидерски принос в местното самоуправление.

От името на Ахмед Доган наградата получи Станислав Анастасов (ДПС). Отсъствието на почетния председател на Движението бе обяснено от Светлана Шаренкова, представител на един от организаторите на събитието – Институт за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към УниБИТ. А именно, че медийният интерес ще бъде прехвърлен върху политическата плоскост.

"Българската духовност няма нужда от служебни лидери, а от учители. Духовно издигнатите личности са съзидатели и градители", каза при получаване на наградата Светлин Русев. И призова:"Да повдигнем духа, за да направим място за истината".

Кметът на Бургас Димитър Николов призна, че е бил изненадан от номинацията си: "Не се чувствам лидер, а като човек, който е избран да бъде слуга на хората".

Ректорът на УниБИТ Стоян Денчев връчи и своя награда - на Димитър Иванов, председател на Институт за изследване и развитие на лидерството в информационна среда. Призът бе швейцарски часовник с името "Ришельо". "Не се чувствам Ришельо", каза с чувство за хумор Иванов по повод на препратката към един от най-известните френски кардинали от 16-17 век.

С пленарни доклади в сесията участват вицепремиерът Маргарита Ппоова, Антоанета Христова – директор на Института за изследване на населението и човека към БАН и доц. Евгения Ковачева от УниБИТ.

"Нужна ни е историята. Грях е да се отказваме да живеем исторически", каза Попова по време на форума."Историята ни е нужна, за да съизмерим способностите за свобода, не за да героизираме и да искаме непременно проекция на героични събития и герои в днешния ден. Трябва да се научим чрез историята да измерваме способностите си днес да живеем свободно в духовна свобода във всичките й измерения. Чак после след реалността и историята са нужни политическа вола и компетентност, способ да се мотивира обществото да твори блага", подчерта вицепрезидентът. "Хората трябва да живеят по-добре, искат по-добре, и това е задължение на управляващите. Това е общественият договор - да даряваш лоялност срещу приета грижа, да защитаваш. В него днес има много пукнатини", каза още Попова.

Припомняме, че до момента с Почетния знак „Стефан Стамболов" са отличени президентите Желю Желев и Георги Първанов, патриарсите Максим и Неофит, министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, акад. Антон Дончев, проф. Андрей Пантев, вицепрезидентите ген. Ангел Марин и Маргарита Попова, вицепремиерът Ивайло Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай