Добрев води US гигант в "Терес" и "Силистар"

Добрев води US гигант в "Терес" и "Силистар" | StandartNews.com

Американският гигант "Ексон Мобайл" проучва сериозно възможността за участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване за нефт и природен газ в българската част на Черно море. Това стана ясно след срещата на шефа на енергийната комисия в парламента Делян Добрев с вицепрезидента по проучванията за Европа и Каспийския регион в "Ексон Мобайл" Стейси Уелтмър.

От американския гигант посочиха, че имат конкретни очаквания към потенциала в българския район на Черно море, защото имат опит в проучването както на румънската част, така и на други части на Черно море. Добрев е начело на българска делегация в САЩ за световен енергиен форум в Хюстън с цел да промотира двата български блока "Терес" и "Силистар". Срещата между Добрев и Уелтмър се проведе в новопостроения глобален офис на "Ексон Мобайл" край Хюстън. Българската делегация беше първата международна делегация, приета в новата централа на американския гигант.

Вицепрезидентът на "Ексон Мобайл" подчерта, че американската компания проучва много внимателно всички документи и възможностите за участие в търговете за двата блока "Терес" и "Силистар" в Черно море. От своя страна Добрев информира представителите на най-голямата нефтена и газова компания за параметрите на двата блока и подчерта, че обявата за старта на конкурсите за "Терес" и "Силистар" вече е публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз. Компаниите, които желаят да участват, могат да купуват документи включително до 17 август 2015 година. Според регламента офертите се подават до 21 септември, припомни Добрев. Заедно с шефа на енергийната комисия в САЩ са още и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков и зам.-председателят на УС на "Булгартрансгаз" Делян Димитров. Станков анонсира, че след провеждането на прозрачен конкурс разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата "Силистар" и "Терес" ще бъде предоставено за срок от 5 години, като може да бъде удължено два пъти с по 2 години. От страна на "Булгартрансгаз" Димитров припомни, че в момента България е започнала изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните страни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция и след изграждането им капацитетът на системата ни за пренос на газ ще достигне 20 млрд. куб. м годишно. Според правителствените намерения вече е в ход и подготовката за разширяването на капацитета на съществуващото газово хранилище в Чирен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай